Acasă » Interes general » Mediu » Marea Britanie anunță o plafonare a prețurilor la energie şi o revizuire a parcursului țării spre neutralitatea emisiilor

Marea Britanie anunță o plafonare a prețurilor la energie şi o revizuire a parcursului țării spre neutralitatea emisiilor

8 septembrie 2022
Interes general
energynomics

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, a anunțat joi o plafonare a prețurilor la energie pentru consumatori la 2.500 de lire sterline (peste 2.800 de euro) pe an pentru o gospodărie medie, în fața creşterii costurilor de trai, informează AFP, potrivit Agerpres.

Măsura, foarte aşteptată, se aplică de la 1 octombrie pentru o perioadă de doi ani şi reprezintă “o economie de 1.000 de lire sterline” pe an față de ceea ce gospodăriile ar fi trebuit să plătească fără intervenția guvernului, în contextul creşterilor de prețuri aşteptate din prima zi a lunii viitoare, a explicat Truss, care s-a exprimat în parlament, unde a anunțat, de asemenea, înghețarea timp de şase luni a prețurilor la energie pentru întreprinderi.

Liz Truss a mai anunțat joi o revizuire, până la sfârşitul anului 2022, a parcursului țării spre neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon în 2050, pentru a se asigura că aceasta este realizată “într-un mod care este bun pentru afaceri şi bun pentru creştere”.

Dna Truss, care a declarat că rămâne “complet dedicată” acestui obiectiv de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, a anunțat, de asemenea, în fața parlamentarilor britanici că va fi ridicat moratoriul asupra fracturării hidraulice în această țară. Downing Street vrea, de asemenea, să crească ponderea energiei nucleare, care are un parc limitat şi îmbătrânit de centrale în Marea Britanie.

Măsurile de sprijin, care includ şi o ridicare temporară a taxelor pe energie menite să finanțeze tranziția către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, nu au fost cuantificate joi, dar vor costa zeci de miliarde de lire sterline, finanțate prin împrumuturi.

Potrivit mai multor instituții media, între care Times, factura s-ar ridica la 150 de miliarde de lire sterline. Această sumă este mai mare decât cele 70 de miliarde de lire sterline cheltuite pentru plata salariilor angajaților aflați în şomaj tehnic pe toată durata pandemiei.

Este, de asemenea, o abatere drastică față de campania dusă de Liz Truss, care descria ajutoarele directe ca fiind ” pansamente” ce nu pot rezolva problemele de fond.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *