Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Depogaz va investi în depozitele existente, un depozit nou la Fălticeni și în regenerabile

Depogaz va investi în depozitele existente, un depozit nou la Fălticeni și în regenerabile

19 septembrie 2022
Explorare și producție
energynomics

Depogaz Ploiești este filiala de înmagazinare a gazelor din Romgaz Mediaș. Compania operează cinci depozite de înmagazinare cu o capacitate cumulată de 2,76 miliarde de metri cubi (mc). Compania intenționează să deruleze mai multe investiții pentru a își majora capacitatea de stocare a gazelor la 4,2 – 4,5 miliarde mc de gaze naturale.

”În anii 2000, România avea o capacitatea de stocare de 600 milioane mc, injecție de 8-9 milioane mc și extracție 10-12 milioane mc/zi”, a amintit directorul general al Depogaz Ploiești, Vasile Cârstea, în cadrul conferinței „O&G – răspunsuri pentru azi, răspunsuri pentru mâine”, organizate de Energynomics. În prezent, capacitatea noastră de injecție este de 20-22 milioane mc/zi, iar capacitatea de extracție este de 30 milioane mc/zi. Pentru 2025-2026 avem target să dezvoltăm atât depozitele existente (Bălăceanca, Sărmășel, Bilciurești, Urziceni și Ghercești) și să ajungem la 4,2 – 4,5 miliarde mc stocare, injecție de 30 milioane mc/zi și extracție 42-45 milioane mc/zi.

Depogaz vizează atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea depozitului de gaze Bilciurești, cel mai mare din România. Capacitatea de stocare a acestui depozit este de 1,3 miliarde mc și urmează să fie majorată la 1,45 miliarde mc. Totodată, capacitatea de injecție va crește la 10-12 milioane mc, iar capacitatea de extracție va fi majorată la 20 milioane mc/zi (de la 14 milioane mc/zi în prezent).

”La Bilciurești avem în lucru săparea a patru sonde care vor aduce un adaos de 4 milioane mc pe zi de gaz. La Bilciurești avem un proiect în perpetuă mișcare”, a afirmat Cârstea.

Depogaz intenționează să majoreze și capacitatea depozitului Ghercești, de la 200 la 600 milioane mc. Totodată, capacitatea de injecție și de extracție va crește cu trei milioane mc/zi. Lucrările sunt programate să înceapă în 2023 și să se încheie în 2024 sau 2025. Capacitatea cestui depozit ar putea fi crescută până la două miliarde mc, a adăugat Cârstea.

Un alt proiect al companiei este construirea unui depozit de gaze în nordul Moldovei, la Fălticeni, care ar putea acoperi consumul de gaz atât în partea de nord a României, cât și în Republica Moldova.

”Din punct de vedere strategic, în afară de dezvoltarea depozitelor noastre existente, dorim să construim un nou depozit în nordul Moldovei, la Fălticeni, cu o capacitate de înmagazinare de 200-250 milioane mc, 2-3 milioane extracție și 1,5-2 milioane mc extracție zilnică. Acest depozit ar putea acoperi nevoile din partea de nord a României, plus pe cele ale Republicii Moldova, care se confruntă cu o situație destul de delicată din punct de vedere strategic”, a afirmat Cârstea.

El a adăugat că Depogaz se găsește într-o situație propice investițiilor, întrucât normele de reglementare îi asigură o dezvoltare profitabilă și creează posibilitatea de a dispune de fondurile necesare dezvoltării capacității de înmagazinare. Compania din Ploiești ia în calcul și investiții în propria producție de electricitate, pentru a putea reduce costurile și, implicit, tarifele de înmagazinare percepute clienților.

Conferința „O&G – răspunsuri pentru azi, răspunsuri pentru mâine” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: ACE Industrial Software, Romgaz, Schneider Electric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *