Camera de Comerț și Industrie a Bulgariei și-a exprimat opinia cu privire la necesitatea diversificării surselor de aprovizionare cu gaze imediat după prima criză a gazelor, în 2014. Dar Uniunea Europeană nu a făcut niciun pas în această direcție și nici guvernul bulgar, potrivit lui Tsvetan Simeonov, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Bulgariei.
„Europa nu a făcut nimic de atunci (2014). Acest lucru este valabil și pentru Bulgaria”, a spus Simeonov, la conferința „Abordare regională Sofia – Energia circulă în ambele sensuri”, organizată de Energynomics.
El crede că într-o zi, după un „foraj atent”, Bulgaria ar putea deveni mai puțin dependentă de gazul rusesc. Bulgaria depinde aproape în întregime de gazul și petrolul rusesc și. Gazprom furnizează aproape tot gazul din țară, iar 60% din petrol este furnizat de singura rafinărie din Bulgaria, deținută de compania privată rusă Lukoil.
„Dar deocamdată trebuie să facem față situației”, a spus el.
Simeonov a adăugat că Camera de Comerț și Industrie a Bulgariei sprijină orice investiție în eficiența energetică, precum și orice idee de diminuare a poverii administrative asupra afacerilor.
„Guvernul a promis că va reduce birocrația pentru instalarea panourilor solare, dar a fost doar o schimbare cosmetică. Vom continua să luptăm pentru a reduce formalitățile administrative”, a spus Simeonov.
Conferința „Abordare regională Sofia – Energia circulă în ambele sensuri” a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri: ABB România, Electro-Service RB, Kawasaki Gas Turbine Europe, Signify.