Acasă » Electricitate » Târgul ALEA pentru eficiență energetică și energii regenerabile a revenit la Alba Iulia

Târgul ALEA pentru eficiență energetică și energii regenerabile a revenit la Alba Iulia

2 octombrie 2022
Electricitate
energynomics

La șase ani distanță de la ediția anterioară, Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA) și Consiliul Județean Alba organizează la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia un nou eveniment dedicat dezvoltării pieței locale pentru eficiență energetică și producerea energiei regenerabile.

În anii din urmă, interesul față de problematica energetică a fost redus, dar noile condiții de piață și mai ales perspectiva ca prețurile să se mențină ridicate au schimbat lucrurile. „Subvențiile [guvernamentale, n.r.] nu vor fi suficiente și nu vor veni la infinit”, a subliniat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, în mesajul de deschidere a Târgului ALEA „Alba Green Energy”. Trebuie ca reprezentanți guvernelor să discute cu cercetătorii și cu experții care pot oferi soluții, a mai spus Dumitrel. Pe de altă parte, fiecare dintre noi, pentru gospodăria proprie sau pentru afacerea pe care o coordonăm trebuie să găsim propriul răspuns.

Târgul se adresează atât publicului larg, cât și autorităților publice locale, precum și potențialilor investitori, întrucât oferă acces la tehnologii și echipamente eficiente energetic, precum și la soluții de producere a energiei „verzi”, a precizat principalul promotor al evenimentului, Florin Andronescu, președintele ALEA. Sunt expuse și prezentate de companiile participante sisteme eficiente de transport pe bază de energie electrică, dar și panouri solare, pompe de căldură, centrale termice, sisteme termodinamice pentru încălzire și multe alte aplicații legate de energia obținută din surse regenerabile.

Una dintre companiile expozante a exprimat interesul în creștere față de aceste subiecte printr-o cifră: “De la începutul anului, am realizat 70 de mici proiecte fotovoltaice doar aici în județul Alba”. Costul pentru o capacitate instalată de energie fotovoltaică de un kW este de circa 1.300 de euro, dar pot fi calibrate astfel încât să elimini aproape complet dependența de energia electrică preluată din rețeaua națională.

Soluțiile pe bază de pompe de căldură sunt mai scumpe, dar pot oferi răspunsul la nevoia de energie termică, mai ales pentru zonele care nu sunt conectate la rețelele de distribuție a gazelor naturale. “Acum, la prețurile de acum, și la gaze, și la lemn, cererea este foarte mare”, a afirmat unul dintre expozanți. Cel mai simplu de instalat, inclusiv în clădirile rezidențiale multifamiliale, sunt sistemele de tip aer-apă. Pentru construcțiile noi, pot fi analizate și pompele de tip sol-apă sau apă-apă, cu randamente mai bune, dar cu costuri inițiale mai ridicate.

În cadrul „Salonului Eco Inventica”, cercetătorii prezintă, printre altele un sistem de încălzire/răcire pe bază de aer circulant prin interiorul zidurilor exterioare, dar și un sistem de stocare a energiei electrice pe baza deplasării verticale a unui corp greu. Dia Doxa Folex prezintă elemente modulare din poliuretan pentru construcții pasive din punct de vedere energetic, dar și stocatoare de căldură în bazine de apă excelent izolate.

Deschisă sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 10, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, cea de-a 10-a ediție a Târgului ALEA „Alba Green Energy” vă așteaptă și duminică, până la ora 17.

Potrivit deputatului Florin Roman, prezent la deschiderea Târgului, Alba este al șaselea județ din România într-un clasament al produsului intern brut pe cap de locuitor, deși este unul dintre cele mai mici, ocupând abia locul 29 după numărul de locuitori. Principalele industrii ale județului sunt fabricarea autovehiculelor, fabricarea echipamentelor electrice, industria alimentară și industria de prelucrare a lemnului.

Cu câteva zile înainte de deschiderea Târgului, ALEA a organizat și un forum de discuții cu tema „Cum să devii prosumator?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *