Acasă » Uncategorized @ro » Minerii de la Crucea continuă protestul, ministrul Gerea convoacă directoratul CNU

Minerii de la Crucea continuă protestul, ministrul Gerea convoacă directoratul CNU

3 martie 2015
Uncategorized @ro
Bogdan Tudorache

###author###

Sute de mineri de la Exploatarea uraniului Crucea se blochează în subteran, timp în care Ministrul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, convoacă la Bucureşti conducerea Companiei Naționale a Uraniului (CNU), în cursul zilei de astăzi, „la sediul ministerului, pentru a informa cu privire la situația creată”, conform unui comunicat remis energynomics.ro.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din România, având două puncte de lucru – Crucea şi Botuşana, unde lucrează peste 500 de angajaţi.

„Menționăm că prin protocolul încheiat în data de 30 ianuarie între reprezentanții autorităților și mineri se agrea o nouă formulă de calcul a salariului pentru angajații din subteran și pentru cei de la stațiile de preparare, în așa fel încât aceștia să beneficieze de creșterea veniturilor începând cu data de 01 februarie 2015”, se arată în comunicatul ministerului Energiei.

Minerii de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea au reluat, luni, protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie, întrucât nu şi-au primit prevederile salariale şi beneficiile promise în protocolul semnat în 30 ianuarie cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, ci, în schimb, li se oferă doar o creştere de 5-5.5% a salariului net. Circa 230 de mineri au continuat protestul în subteranul minei Crucea, o parte dintre aceştia plecând să se blocheze în zona de exploatare a minei Botuşana, unde susţin că vor rămâne până se va respecta protocolul încheiat cu ministrul Energiei.

Ce vor, de fapt, minerii

Directorul CNU, Ioan Moraru, a confirmat pentru Mediafax că protestatarii au discutat cu reprezentanţi din conducerea companiei, dar că sunt decişi să protesteze până când se va pune în aplicare protocolul semnat în 30 ianuarie cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. Directorul CNU a mai declarat că oferta pe care a putut să o facă minerilor a fost o creştere cu 5,2 – 5,5% a salariului, ceea ce nu i-a mulţumit pe protestatari.

Printre revendicările minerilor, pe care aceştia le consideră minimale, se numără cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani. Potrivit lui Moraru, parte din solicitările minerilor pot fi puse în aplicare doar în cazul în care cadrul legal se modifică.

Minerii solicită şi demiterea conducerii CNU, dar şi a sucursalei Suceava şi cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea şi ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, să vină să discute cu ei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *