Obiectivele impuse de programul european Re-Power sunt foarte ambițioase, iar pentru a putea fi atinse, investițiile în noile unități de producere a energiei regenerabile vor trebuie făcute gradual, dar susținut, a declarat Sebastian Staicu, Project Finanțe Manager în BCR, în cadrul conferinței „Noul val de regenerabile”, organizate de Energynomics.
”Trebuie să facem aceste investiții într-un mod inteligent, gradual, dar susținut, pentru a le integra cât mai bine în piață, nu cum s-a întâmplat în primul val, când toată lumea s-a înghesuit să construiască în doi ani”, a afirmat Staicu.
Noul val al regenerabilelor va produce schimbări semnificative în sectorul energetic, precum descentralizarea producției de energie și un nou mod, inteligent, de optimizare a sistemului energetic național. Potrivit lui Staicu, este necesar ca aceste schimbări să se petreacă într-un mod cât mai corect față de piață și consumatori.
Una dintre soluțiile pentru ca această dezvoltare a sectorului de energii regenerabile să se producă într-un mod armonios este reprezentată de contractele de tip Power Purchase Agreements (PPA) sau contractele bilaterale negociate direct.
Potrivit lui Staicu astfel de acorduri conferă părților semnatare posibilitatea de a se proteja de fluctuațiile de preț și astfel își pot menține costurile sub control.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI SEBASTIAN STAICU
”Se formează o nouă piață de creditare, cea a creditelor verzi, care este strâns legată de energia regenerabilă. Aceste energii regenerabile sunt considerate o investiție și o activitate verde, iar băncile dezvoltă produse care vizează exact această zonă. Piața de PPA nu a luat avânt încă (…) iar lipsa de contracte de tip PPA din piață reflectă o slăbiciune a energiei regenerabile, care trebuie compensată prin aceste modele de multi-technology. Noi la BCR ne dorim să încurajăm dezvoltarea sustenabilă a economiei României”, a mai spus Staicu.
Conferința „Noul val de regenerabile” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, BCR, Eaton Electric, EnergoBit, EnergoPower, Enevo Group, Phoenix Contact, Photomate, REI Group, Simtel, Volt, Wiren.