Colterm Timișoara este văzută ca o problemă din cauză că în companie nu s-au făcut investiții considerabile. Compania ar putea însă să fie o soluție atât pentru echilibrarea sistemului energetic local, dar și pentru cel național, a declarat Petre Nenu, directorul general al companiei, în cadrul conferinței “Comunități sustenabile – Timișoara”, organizate de Energynomics și SmartiCity.
”Colterm nu este numai o problemă, ci și o soluție într-un sistem energetic în care este tot mai prezentă energia din surse regenerabile, dar în care echilibrarea poate fi făcută doar de o energie în formă continuă, așa cum este energie în cogenerare. În momentul în care vorbim de Colterm ca despre o problemă și vrem să scăpăm de ea, pot să vă spun că generăm foarte multe alte probleme și poate mult mai mari”, a spus Nenu.
El a adăugat că societatea nu a beneficiat de investiții în ultimii 30 de ani, inclusiv ”pentru că nu a avut un plan”. ”S-a investit în a ține în funcțiune sistemele existente, dar nu s-a investit în cogenerarea de înaltă eficiență”, a precizat Nenu.
Începând cu această iarnă, Colterm va începe să utilizeze și biomasa pentru generarea agentului termic. Aceasta este a treia sursă de energie, pe lângă cărbune și gaze naturale.
”În Europa, o companie care furnizează agent termic are cel puțin șase surse din care produce energie”, a menționat Nenu. În opinia lui, dacă ar fi cultivate malurile canalelor de desecare pentru obținerea de biomasă pe o suprafață de 3.300 de hectare, cantitatea rezultată ar ajunge pentru generarea energiei termice pentru o întreagă iarnă.
Compania a fost înființată în 2004, prin reorganizarea societăților Termicet 2002 și Calor, și se află în subordinea Consiliului Local Timișoara. În prezent, Colterm este în insolvență.
Conferința a fost organizată de Energynomics și SmartiCity cu sprijinul partenerilor ABB, Bosch, EximBank, Geminox, Kawasaki Gas Turbine Europe, LAPP Romania, Novotrol, Phoenix Contact, REI Group, UP Romania, Wiren.
a
Pe toată durata evenimentului, reprezentanții Novotrol au răspuns întrebărilor participanților. Novotrol este canalul partener al grupului Baker Hughes pentru divizia T.P.S. (Turbomachinery and Process Solutions) si F.&P.T. (Flow & Process Technologies) pentru România. „Povestea noastră a început în anul 1996 alături de divizia F.&P.T. Masoneilan Control Valves și Consolidated Safety Valves. 27 de ani mai târziu suntem tot alături de F&P.T. dar alături de noi si divizia T.P.S. Nuovo Pignone și Thermodyn oferind soluții mai complete și mai complexe precum turbine pe gaz și compresoare”, ne-a spus Andrei Paraschiv, Sales Engineer la Novotrol.