Energia produsă în centrale electrice în cogenerare poate fi utilizată în combinație cu energia obținută din surse regenerabile, mai ales că poate fi folosită atât pentru încălzire, cât și pentru răcire – un subiect despre care se discută prea puțin, consideră Cristian Athanasovici, Business Development Manager la Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH
”Soluțiile de cogenerare pot fi înglobate într-un mix cu fotovoltaicele sau cu soluții tehnice care folosesc energia geotermală și panourile solare. Cogenerarea este o soluție mai ales astăzi, când vorbim de sisteme de încălzire dar și de răcire. Dar nimeni nu vorbește despre soluțiile de răcire”, a declarat Cristian Athanasovici, în cadrul conferinței “Comunități sustenabile – Timișoara”, organizate de Energynomics și SmartiCity.
El a adăugat că autoritățile ar trebui să acorde cofinanțări acelor companii care își modernizează instalațiile de producere a energiei în cogenerare pentru a putea folosi atât gazele naturale, cât și hidrogenul, care este privit drept o sursă de energie a viitorului.
Totodată, autoritățile publice vor trebui să acorde o atenție sporită atunci când acordă autorizații de construire de noi clădiri pentru a le integra în sistemul existent de furnizare a energiei termice și pentru a evita astfel poluarea excesivă generată de centralele individuale de încălzire. Un început ar putea fi dotarea spitalelor și a mall-urilor cu unități de producere a energiei fotovoltaice care să funcționeze în paralel cu sistemul centralizat de încălzire.
”Gradul de centralizare trebuie gândit foarte bine. Când construim astfel de cartiere, dăm autorizații pentru soluții energetice individuale. Dar cel mai rău lucru este să permitem utilizarea de surse individuale de încălzire pentru fiecare clădire. Trebuie să fim atenți să nu aducem poluarea din afara orașului în oraș”, a adăugat Athanasovici.
Kawasaki dezvoltă sisteme eficiente pentru generarea în cogenerare a energiei electrice și termice, iar cele mai potrivite unități pentru asigurarea necesarului de energie la nivel urban sunt capacitățile mai reduse, dar cu o eficiență extrem de ridicată.
Kawasaki și-a stabilit biroul în București în 2018 și are în prezent 67 de angajați. Biroul este responsabil pentru activitățile de promovare și vânzări în Europa de Sud-Est. Compania își fundamentează businessul din sectorul energetic pe trei piloni, respectiv decarbonizare, descentralizare și digitalizare.
Vânzările totale al Kawasaki în anul fiscal 2020 s-au ridicat la 1,48 trilioane de yeni japonezi (11,6 miliarde de euro). Cea mai mare contribuție în vânzări au avut-o sistemele aerospațiale (29,8% din total), urmate de divizia de motoare pentru motociclete (21,1%) și sistemele destinate sectorului energetic (16%). Componenta de robotică și mașini de precizie a asigurat 12,6% din vânzările grupului, iar construcția de nave și structuri offshore a livrat 6,1% din total.
Conferința a fost organizată de Energynomics și SmartiCity cu sprijinul partenerilor ABB, Bosch, EximBank, Geminox, Kawasaki Gas Turbine Europe, LAPP Romania, Novotrol, Phoenix Contact, REI Group, UP Romania, Wiren.
a
Pe toată durata evenimentului, reprezentanții Novotrol au răspuns întrebărilor participanților. Novotrol este canalul partener al grupului Baker Hughes pentru divizia T.P.S. (Turbomachinery and Process Solutions) si F.&P.T. (Flow & Process Technologies) pentru România. „Povestea noastră a început în anul 1996 alături de divizia F.&P.T. Masoneilan Control Valves și Consolidated Safety Valves. 27 de ani mai târziu suntem tot alături de F&P.T. dar alături de noi si divizia T.P.S. Nuovo Pignone și Thermodyn oferind soluții mai complete și mai complexe precum turbine pe gaz și compresoare”, ne-a spus Andrei Paraschiv, Sales Engineer la Novotrol.