Acasă » Regenerabile » Technical due diligence – o necesitate pentru investițiile în regenerabile

Technical due diligence – o necesitate pentru investițiile în regenerabile

11 noiembrie 2022
Eolian
energynomics

Reducerea emisiilor de CO2 este liantul care leagă industriile tradiționale de industria energiei regenerabile, a subliniat Anca Mutu-Kovács, SAMER / LRQA, în cadrul conferinței „Abordare regională Budapesta: Cooperare” organizate de Energynomics. Ea a adăugat apoi că orice investiție în regenerabile trebuie să ia în calcul o analiză de technical due diligence pentru a-și maximiza șansele de a produce la capacitate maximă.

”Toți încercăm să atingem nivelul cel mai ridicat de decarbonizare, iar unele industrii au ajuns deja atât de eficiente pe cât este posibil. Pentru unele industrii, precum cea chimică, este greu să avanseze pe acest drum al decarbonizării dacă nu schimbă sursa de energie. Decarbonizarea este podul care unește industria clasică cu industriile viitorului, așa cum sunt considerate cele regenerabile. Regenerabilele sunt cea mai bună soluție în contextul dat”, consideră Anca Mutu-Kovács.

Totuși, Europa se bazează pe tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile aflate la distanță față de locul de consum, iar acest lucru este o vulnerabilitate, pentru că disfuncționalitățile potențiale apărute în aprovizionarea bazată pe aceste tehnologii pot paraliza întreg sectorul. De asemenea, la nivelul UE nu există încă suficient de multe proiecte comerciale de producere a energiei din surse regenerabile.

”Trebuie să conștientizăm că acum, și industria fotovoltaică, și cea eoliană, sunt în China, iar dacă întâmpinăm o situație în care unul dintre canale e blocat, suntem paralizați. Ne bazăm pe tehnologii care sunt îndepărtate de noi. Vorbim despre proiecte regenerabile, dar câte dintre ele sunt în funcțiune în Europa? Nu prea multe. Parcurile comerciale de energie solară sunt o noutate, cumva, oricât de ridicol ar putea să pară. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește conceptul de technical due diligence”, adaugă Mutu-Kovács.

Technical due diligence este o analiză aprofundată a stării unei companii din perspectivă tehnică, incluzând produsele, infrastructura și arhitectura tehnică, foaia de parcurs pentru produse, serviciile, practicile și serviciile IT. Astfel, decizia de a investi într-un proiect de generare a energiei din surse regenerabile trebuie să ia în calcul condițiile existente în locul unde urmează să fie instalat astfel încât investitorul să aibă o imagine cât mai completă asupra investiției.

DESCARCĂ PREZENTAREA ANCĂI MUTU-KOVÁCS

Spre exemplu, un avantaj semnificativ este faptul că Ungaria pregătește investiții în dezvoltarea de baterii pentru stocarea energiei, iar apropierea acestor unități de locurile de consum creează premisele obținerii de energie mai abordabile. În cazul panourilor fotovoltaice, nu este întotdeauna un avantaj existența unor radiații solare mari, dar este întotdeauna un avantaj ca operatorul acelei centrale să deruleze o evaluare a randamentului potențial, ceea ce poate constitui un factor decisiv în favoarea investiției.

”Lucrurile sunt complicate cu energia solară, pentru că nu întotdeauna ai nevoie de foarte mult soare. Probabil că regimul climatic din România și Ungaria este mai bun decât în Arabia Saudită”, a apreciat Mutu-Kovács.

Conferința „Abordare regională Budapesta: Cooperare” a fost organizată de Energynomics, cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, Kawasaki Gas Turbine Europe, Volt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *