Acasă » Interes general » Numărul insolvențelor în România a crescut cu 10,7% în primele 9 luni

Numărul insolvențelor în România a crescut cu 10,7% în primele 9 luni

14 noiembrie 2022
Interes general
energynomics

Numărul insolvențelor a crescut, în România, cu 10,7% în primele nouă luni ale anului 2022, față de perioada similară a anului trecut, în linie cu aşteptările la nivel global pentru anul curent, potrivit unei analize Allianz Trade.

Astfel, deşi este o creştere de două cifre care vine pe fondul înrăutățirii fundamentelor macroeconomice afectate de inflație şi acutizate de impactul războiului din Ucraina, „o abordare optimistă ar semnala o uşoară încetinire față de luna precedentă când avansul pe primele opt luni a fost de 11,3%”.

„Dacă experiența ultimului trimestru al anului trecut este relevantă – când inflația începuse să se facă simțită în economie – o accelerare de 1-2 puncte procentuale ar duce ritmul insolvențelor în zona unei creşteri de +12-14%, ce corespunde unui număr sensibil peste 6.000 de insolvențe. Numărul este important întrucât ar marca revenirea sau depăşirea nivelului din 2019 de 6.500 de insolvențe, anul pre-pandemic care nu a fost influențat de măsurile masive de suport ale statului în economie”, a afirmat Mihai Chipirliu, CFA Risk Director, Allianz Trade, conform Agerpres.

Conform cercetării, dacă în ultimele luni avansul prețurilor la energie a influențat negativ profiturile multor segmente economice, creşterile succesive ale ratelor de dobândă – măsuri fireşti de contrapondere la puseul inflaționist – vor fi vârful de lance influențând profiturile nete şi lichiditatea în următoarele trimestre. În acest sens, renunțarea la discursul triumfalist, acceptarea climatului actual şi disciplina financiară vor trebui potențate de o relație optimă cu creditorii, arată sursa citată.

„După doi ani de scăderi la nivel global, cele mai recente cifre pentru 2022 confirmă că revenirea insolvenței în afaceri a fost deja intensificată pentru un număr tot mai mare de economii avansate şi piețe emergente de la începutul anului”, susțin analiştii.

În schimb, Europa Centrală şi de Est este principalul contributor, jumătate dintre țările din regiune înregistrând insolvențe în afaceri peste nivelurile din 2019 (Turcia, Polonia, Cehia, România şi Bulgaria), cu excepția Rusiei, Slovaciei şi țărilor baltice.

”În Europa Centrală şi de Est, tendința ascendentă este determinată de accelerarea din Turcia (+69% în luna august), precum şi în Bulgaria, România şi Ţările Baltice. În Europa de Vest, revenirea este condusă de Austria (+92% YTD din septembrie), Marea Britanie (+70% din septembrie) şi Belgia (+52% din august), dar creşterile de două cifre sunt vizibile şi în țări precum Danemarca, Franța, Irlanda, Norvegia, Spania şi Elveția”, mai arată cercetarea.

Totodată, în Europa se poate observa o revenire a insolvențelor, la nivelurile pre-pandemice, în aproape 60% dintre industrii, în special în turism, producție şi servicii B2C.

„Doar câteva țări au înregistrat o revenire a insolvențelor repartizate pe sectoare: Belgia, Franța şi Regatul Unit – toate trei făcând parte din lista țărilor cu cea mai mare scădere a insolvenței în 2020/2021”, mai arată analiştii Allianz Trade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *