Investițiile în eficiență energetică sunt necesare pentru reducerea consumului de energie și pentru atingerea obiectivelor asumate de România față de Comisia Europeană, spune Oana Ozmen, secretar al Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.
”Dacă ne dorim facturi la energie la cost redus, este important să facem aceste investiții acum. Trebuie să informăm cetățenii cum pot accesa fondurile care le sunt destinate”, a afirmat Ozmen, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics.
La începutul actualei sesiuni parlamentare a fost votat proiectul legislativ care vizează decontarea unor cheltuieli care anterior nu erau eligibile, respectiv izolarea termică a podurilor neîncălzite ale imobilelor, înlocuirea mecanismelor sau a altor componente tehnice ale lifturilor din clădirile rezidențiale.
Comisia pentru Industrii și Servicii își propune să aibă un dialog constructiv cu specialiștii în domeniu și să intervină în actualizarea legislației cu privire la performanța energetică a clădirilor publice și rezidențiale, ci este determinantă și pentru zona industrială.
Ozmen a adăugat că, o dovadă a interesului Comisiei pentru acest domeniu, este linia de finanțare de 500 de milioane de euro pe care guvernul a deschis-o la începutul acestei sesiuni parlamentare. ”Avem o țintă ca până în 2030, 13% din clădiri să aibă deja componenta verde. La începutul anului 2021 a devenit obligatorie o directivă europeană în acest sens. Avem în vedere că industria materialelor de construcții trece print-o perioadă dificilă este important să susținem acest sector din perspectiva standardelor nZEB”, a adăugat Ozmen.
Ea a adăugat că România și-a asumat aceste ținte, iar fiecare nou pas va fi făcut în direcția eficientizării energetice a clădirilor. În cazul clădirilor istorice, intervențiile vor fi realizate diferențiat, cu implicarea unor ”specialiști în domeniu”.
Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: Eaton Electric, Elgeka-Ferfelis Romania, Enel X, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine Europe, MET Energy România, REI Group, Photomate, Volt, Wiren.