Guvernul Ungariei a anulat marți plafonarea prețurilor la carburanți, în condițiile în care absența importurilor și un val de achiziții pe fond de panică au agravat lipsa combustibililor în întreaga țară, în ceea ce grupul național de petrol și gaze MOL a descris drept o „situație critică”. Introdusă în urmă cu un an, plafonarea de preț trebuia să înceteze la sfârșitul lunii decembrie, subliniază Reuters.
„Nu puteam să mai așteptăm… deoarece aceasta este singura modalitate de a asigura securitatea în aprovizionare”, a declarat șeful de cabinet al premierului, Gergely Gulyas, într-o întâlnire comună cu președintele și directorul executiv al MOL, Zsolt Hernadi. MOL anunțase ceva mai devreme că singura soluție pentru a atenua deficitul grav de combustibil este crearea condițiilor pentru creșterea importurilor, întrucât MOL nu a mai putut importa niciun produs, iar rafinăria sa de pe Dunăre este încă în proceduri de mentenanță și funcționează la numai 50-55% capacitate.
Companiile străine au redus livrările de combustibil către Ungaria, ca răspuns la plafonarea prețurilor pentru benzină și motorină la 480 de forinți (1,22 dolari) pe litru în urmă cu un an, parte a măsurilor guvernului Orban de a proteja gospodăriile în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din aprilie 2022, câștigate categoric de partidul său. În iulie, guvernul a trebuit să restrângă sfera de eligibilitate a beneficiarilor, iar de atunci plafonul prețului combustibilului s-a aplicat doar șoferilor de autovehicule private, vehicule agricole și taxiuri.
„Aproximativ un sfert din benzinăriile noastre sunt complet goale”, a spus Hernadi. El a precizat că va dura până la două luni pentru a fi restabilite importurile și stabilitatea în aprovizionare. Totuși, eliminarea plafonului de preț ar putea contribui la atenuarea penuriei de pe piață în câteva zile, a mai spus el, adăugând că MOL trebuie să se pregătească pentru luna februarie, când moratoriul adoptat de UE pe importurile de produse petroliere rusești va conduce la scăderea ofertei de motorină în Europa.
Prețul benzinei va crește la circa 640 de forinți pe litru (7,64 lei pe litru), în timp ce prețul motorinei va fi de 699 de forinți (8,35 lei pe litru). Autoritățile se așteaptă ca încheierea plafonului de preț să stimuleze inflația, dar nu au venit cu nicio estimare. Inflația anuală din Ungaria depășește deja 21%.