Acasă » Electricitate » Filimon Antonopoulos: Gestionarea riscului de preț al energiei înseamnă să recapeți controlul (Energynomics Magazine)

Filimon Antonopoulos: Gestionarea riscului de preț al energiei înseamnă să recapeți controlul (Energynomics Magazine)

8 decembrie 2022
Electricitate
energynomics

De-a lungul acestui an, ne-am întâlnit cu directorul general al Tallon Commodities Ltd la mai multe evenimente regionale în care a prezentat cu pasiune valoarea managementului riscului de preț, adesea denumit hedging. În condițiile în care lumea parcurge această schimbare fundamentală în sectorul energetic, Filimon Antonopoulos crede cu tărie că aceia care se vor adapta mai repede la noile reguli vor avea șanse mai mari să prospere. „Tallon poate ajuta companiile să se adapteze la noile condiții de piață”, ne-a spus el, după care ne-a explicat cum poți face față provocărilor utilizând o serie de abilități de management al prețurilor.

 

Stimate domnule Filimon Antonopoulos, este conceptul de hedging o idee nouă la nivelul industriei? Ce anume alimentează în prezent cererea pentru astfel de servicii?

Conceptul de hedging nu este deloc nou. Își are originea în anii 1850 în Chicago, unde fermierii americani aveau nevoie de prețuri sigure pentru a produce pentru iarnă exact atâtea cereale de cât era nevoie. Fără nicio asigurare din partea angrosiștilor cu privire la prețul de achiziție, fermierii ar produce doar cantități limitate de cereale în timpul verii, pentru nevoile proprii. Cel mai probabil, aceasta ar face ca piața să fie insuficient aprovizionată în perioada de iarnă. Ca urmare, au fost puse în aplicare primele contracte cu preț fix care au fost de fapt scrise pe o tablă.

Vorbim despre aceeași formă de „asigurare” pe care o cer și producătorii de energie atunci când oferă un PPA – contract de achiziție a energiei. Producătorii de energie caută siguranța unui randament fix al investiției (ROI) prin descărcarea riscului de preț pe o durată de 10 ani către partea care cumpără (în general mari corporații) pentru a-și asigura finanțarea.

În această perioadă, după creșterea de peste 1.000% a prețurilor la energie și gaze din vara anului 2021 și creșterea de peste 500% a costului cu emisiile de carbon în primăvara lui 2020, conceptul de gestionare a materiilor prime (în special a riscului de preț legat de energie) a reapărut.

 

În acest mediu de piață extrem, cum își ajută Tallon clienții să reacționeze și să obțină un avantaj comparativ?

Oferim clienților noștri un serviciu complet și integrat, oferind acces la piețele de mărfuri, strategia, procedurile și execuția împreună cu toate nevoile legate de raportare impuse prin cadrul de reglementare.

Tallon este o companie reglementată de tran­zacționare cu mărfuri în conformitate cu FCA și avem avantajul de a fi încorporați și supravegheați la Londra, în timp ce, în același timp, acționarul nostru strategic (Motor Oil Hellas) și noi (conducerea) avem o experiență îndelungată de tranzacționare în Europa Centrală și de Sud-Est, ceea ce înseamnă că suntem familiarizați cu cultura și practica regionale. În consecință, aplicăm regula „gândește global, acționează local” sau mai degrabă „acționează regional”.

Serviciile noastre de management al riscului pentru companii mijlocii și mari încep cu analiza riscului, continuă cu proiectarea strategiilor de hedging și structurarea produselor derivate și se termină cu execuția (implementarea strategiei) pe piețele financiare globale. Putem merge literalmente de la A la Z, iar gama noastră de servicii depinde de obicei de experiența și sofisticarea fiecărui client. Totuși, ceea ce încercăm întotdeauna să stabilim, înainte de orice, este o relație de încredere cu clienții noștri și să identificăm toți factorii și parametrii care le pot afecta structura costurilor sau marjele de profit anticipate. Prin urmare, încercăm să ne ocupăm de orice altă îngrijorare pe care ar putea să o aibă la un moment dat.

 

Cum pot companiile să „recapete controlul”? Ce avantaje pot oferi produsele derivate clienților corporativi? Vă rugăm să veniți cu câteva exemple reale.

Actuala echipă a Tallon tranzacționează instrumente derivate având baza pe materii prime de aproape 20 de ani. În acești ani și în ciclurile economice care le-au însoțit, companiile au avut mai multe opțiuni pentru a reduce riscurile de preț apărute pe piețele fizice, datorită existenței unor înlocuitori. Energia a fost generată în principal din cărbune care nu prelua niciun cost (sau unul foarte scăzut) cu emisiile de carbon și, prin urmare, energia nu se mișca în același ritm cu gazul. Prețul gazului natural în Europa a fost, de asemenea, menținut într-un interval restrâns, cu formule de preț care de obicei au presupus un discount față de prețul țițeiului.

Ca urmare, companiile nu au experimentat niciodată furtuna perfectă de astăzi, în care electricitatea, gazul, țițeiul și emisiile de carbon s-au scumpit accelerat în același timp. În câteva săptămâni, majoritatea managerilor au pierdut orice control asupra costurilor, veniturilor așteptate și bugetelor, urmărind zilnic în mod pasiv prețurile la energie și sperând că o iarnă caldă sau o finalizare a crizei ucrainene va rezolva lucrurile.

Derivatele energetice, însă, pot oferi soluții care nu există pe piețele fizice și îi pot face pe manageri să recapete un control care acum pare pierdut.

  • Gestionați prețul energiei pe o anumită perioadă: După ce a atins un nivel ridicat de 338 de euro pe MWh în 26 august, prețurile pe bursa TTF au oborât de două ori sub pragul de 100 de euro și orice companie ar fi putut să fixeze pe piața derivatelor un preț relativ scăzut pentru iarna, anul următor sau pentru orice perioadă aleasă.
  • Cost fix pentru o licitație sau un proiect: Un producător industrial care oferă prețurile de astăzi ca bază pentru costurile cu energia și materiile prime pentru a câștiga o licitație poate fixa aceste costuri cu instrumente derivate și poate fi sigur că orice schimbare de preț în săptămânile/lunile următoare nu îi va distruge IRR-ul așteptat.
  • Schimbați/modificați termenii unui contract fizic inflexibil existent: Dacă o companie se simte captivă într-un contract fizic (adică pe termen fix de 12 luni) și acesta nu poate fi renegociat, putem structura o strategie derivată care modifică termenul care nu este de dorit (de exemplu de la preț fix, la preț variabil) pentru toată cantitatea sau doar pentru o parte din aceasta.
  • Reduceți duratele: Un trader poate să cumpere benzină la termen de o lună și să vândă spot, ceea ce creează un risc de 30 de zile. Putem crea un derivat pentru a acoperi această diferență pentru orice decalaj lunar.
  • Anticipați alte riscuri potențiale: Un exemplu ar fi o iarnă târzie în 2023, așa cum a fost în 2021, sau o escaladare a crizei ruso-ucrainene.

Cele de mai sus sunt doar câteva exemple a ceea ce pot face derivatele. Astfel de strategii se pot extinde la arbitraje geografice suplimentare între SUA, Europa și Asia, alte diferențe regionale între prețurile din nord și cele de sud (TTF vs PSV) sau diferențe sezoniere, cum ar fi sezoanele cald vs. rece etc.

 

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă Tallon în prezent?

Utilizarea instrumentelor derivate pentru a gestiona prețul de pe piețele fizice tradiționale necesită o schimbare a abordării tradiționale. Comercianții fizici sunt obișnuiți să stabilească prețurile spot și pot să dureze destul de mult până înțeleg conceptul de forward curves (prețurile pentru livrarea la luna următoare). Acest lucru îi poate face să fie reticenți în a fixa un preț pe termen mediu sau lung la un nivel care pare mai puțin bun decât prețul spot de astăzi și, în cele din urmă, poate pierde oportunitatea de a-și gestiona riscul subiacent. Aceasta este o capcană foarte des întâlnită.

Un exemplu clar este prima jumătate a anului 2021, în care companiile puteau fixa prețurile gazelor pentru restul anului sau chiar doi ani înainte la un nivel de preț de 35-40 de euro pe MWh, când nivelul din piața spot era de 25. Nimeni nu a făcut hedging la momentul respectiv la un nivel care părea cu 15 euro mai prost față de prețul spot și toată lumea a rămas expusă la raliul pieței, ajungând în cele din urmă să plătească o medie de 85 de euro/MWh pentru restul anului, cu maxime care au atins și 200 de euro/MWh.

Avantajul de a lucra cu Tallon

  • Parteneriat Colaborarea cu Tallon vă aduce alături o echipă de experți pentru a vă ajuta să navigați prin tranziția pe care o vor cunoaște piețele de energie în următorul deceniu.
  • Acces rapid la piață Odată ce o companie lucrează cu Tallon, aceasta poate executa orice preț tranzacționat pe piețe în câteva secunde (comparativ cu negocierile mult mai lungi din piețele fizice)
  • Anonimat Tallon execută în numele clientului, ceea ce înseamnă că dacă o companie își stabilește prin Tallon un nivel competitiv al prețului la gaze naturale sau la electricitate, concurența nu va ști acest lucru.
  • Managementul pozițiilor În cazul în care elementele fundamentale ale pieței se schimbă și un client dorește să inverseze sau să modifice o poziție în termeni de maturitate, dimensiune sau direcție, aceasta se poate face imediat la ratele pieței.

 

_____________________________________________

Articolul a apărut inițial în numărul din decembrie 2022 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *