Acasă » Termo » Arad: Localnicii din Pecica speră la încălzirea cu apă geotermală, după ce primăria a început să foreze

Arad: Localnicii din Pecica speră la încălzirea cu apă geotermală, după ce primăria a început să foreze

13 decembrie 2022
Termo
energynomics

Localnicii din oraşul arădean Pecica îşi pun speranţele în încălzirea locuinţelor cu apă geotermală, după ce Primăria a început să foreze şi a ajuns deja la adâncimea necesară în cazul unuia din cele două puţuri din care se vor face extracţii.

Primarul oraşului, Pentru Antal, a declarat luni că la unul dintre puţurile în care se forează s-a ajuns deja la adâncimea de aproximativ 800 de metri şi a fost găsită apă cu temperatura de 47 de grade Celsius, în timp ce la al doilea puţ s-a ajuns la adâncimea de 500 de metri, iar peste câteva zile şi de aici se va putea extrage apă termală.

Primarul a precizat că apa caldă va fi folosită pentru încălzirea unor clădiri publice, în primă fază, însă abia din toamna anului viitor, când va fi finalizată şi centrala termică.

„Prin acest proiect vom putea încălzi, în primă fază, 13 clădiri publice, între care şcoli şi grădiniţe. Proiectul este în valoare de 26 milioane de lei şi va permite reducerea costurilor pe care le avem cu energia termică cu peste 50%. Anul viitor, în toamnă, vom începe încălzirea cu apa geotermală, iar peste cinci ani vom racorda şi locuinţe. Tot anul viitor vom începe şi un proiect de amenajare a unui ştrand termal, folosind apa din aceste două puţuri la care lucrăm acum”, a spus edilul, conform Agerpres.

Localnicii sunt nerăbdători să poată beneficia de acest proiect finanţat cu fonduri europene, spunând că acum îşi permit tot mai greu să achite facturile la gaz sau să cumpere lemne.

„Trebuia făcută această centrală geotermală de foarte mult timp. În urmă cu 50 de ani, aveam un frate în Nădlac care era racordat la un sistem cu apă termală şi eram invidios pe el că stătea cu geamurile deschise când afară erau minus 20 de grade. Nu avea emoţii cu facturile, apa venea din pământ şi era nelimitată. Eu umblu foarte mult şi în Ungaria, cum treci graniţa fiecare sat foloseşte apa termală cel puţin pentru ştranduri. De ce la ei se poate şi la noi nu? Trebuia să avem de mult această centrală”, a spus un localnic.

Proiectul a obţinut finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, iar consorţiul care a câştigat licitaţia pentru efectuarea lucrărilor este format din patru firme din România şi Ungaria.

„Ne dorim foarte mult să ne racordeze locuinţele la acest sistem centralizat, pentru că nu ne mai permitem nici lemne la preţurile care sunt acum. Gazul şi curentul sunt, de asemenea, foarte scumpe. Primăria ne-a spus că în primii ani se vor putea încălzi cu apa din pământ doar instituţiile publice, pentru că aşa e proiectul european, iar abia apoi ne leagă şi pe noi. Aşteptăm de mult un astfel de proiect, ne vom putea încălzi mult mai ieftin. Aici în oraş foarte multă lume vrem să ne racordăm la noua centrală”, a spus o localnică.

Conform proiectului de realizare a Sistemului centralizat de producere şi distribuţie a energiei termice în Pecica, după finalizarea forajelor se va monta o centrală termică şi se va realiza o reţea de distribuţie cu o lungime de 1,33 kilometri. Centrala va fi amplasată în centrul oraşului, într-un parc.

Finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a centralei ar urma să aibă loc cel târziu în decembrie 2023, însă administraţia locală şi antreprenorul estimează că în toamna anului viitor sistemul va fi funcţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *