Acasă » Uncategorized @ro » Dafora atacă în instanță amenda primită în dosarul licitațiilor trucate la Romgaz

Dafora atacă în instanță amenda primită în dosarul licitațiilor trucate la Romgaz

12 martie 2015
Uncategorized @ro
energynomics

Dafora va ataca în instanță amenda primită de la Consiliul Concurenţei (CC), sancțiune acordată de CC pentru implicarea în cazul de trucare a unor licitaţii organizate de Romgaz. Compania de foraj petrolier consideră că decizia pe care a fost dată amenda este nefondată şi nelegală, potrivit unui raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În respectivul dosar CC a dat amenzi de aproape 13 milioane de lei (circa 2,89 milioane de euro) către patru companii de foraj (Dafora, Foraj Sonde Craiova, Foraj Sonde Târgu-Mureș și Upetrom 1 Mai) pentru înțelegeri prealabile la licitaţii organizate de Romgaz între 2 iunie 2008 și 12 octombrie 2009. CC a subliniat că firmele amendate reprezentau peste 70% din piaţa de foraj în acea perioadă.

Foserco, o companie din grupul american de servicii petroliere Weatherford, a primit imunitate la amendă pentru că a denunțat din proprie inițiativă înțelegerile, fără a fi inițiatorul lor.

„Este prima investigaţie declanşată în urma unei cereri de clemenţă. Companiile s-au înţeles să îşi împartă lucrările de foraj pentru care Romgaz urma să organizeze licitaţii publice, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor şi modul în care urmau să acţioneze. Una dintre companiile implicate în înţelegere ne-a furnizat probele încălcării legii concurenţei, motiv pentru care a fost exonerată de la plata amenzii”, sublinia Bogdan Chirițoiu, Președintele CC, în declarații însoțitoare ale raportului activității autorității de concurență pe anul anterior.

Dafora a făcut anul trecut un profit net de 4,62 milioane de lei, în condițiile în care în 2013 înregistrase pierderi de peste 145 de milioane lei în 2013. În anul precedent, veniturile companiei din Mediaș au urcat cu 26%, la 198 de milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *