Consiliul European a cerut Comisiei să efectueze o analiză şi să prezinte propuneri până la sfârşitul lunii ianuarie 2023 în vederea mobilizării tuturor instrumentelor naționale şi ale UE relevante pentru a răspunde la impactul prețurilor ridicate ale energiei.
Având în vedere impactul prețurilor ridicate ale energiei în Europa, Consiliul European subliniază importanța unei politici industriale europene ambițioase în scopul de a pregăti economia Europei pentru tranziția verde şi tranziția digitală şi de a reduce dependențele strategice, în special în domeniile cele mai sensibile, asigurându-se, în acelaşi timp, condiții de concurență echitabile, se arată la capitolul energie şi economie din concluziile summitului UE, desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles.
Consiliul European aminteşte, în acest context, necesitatea unui răspuns coordonat pentru a spori reziliența economică a Europei şi competitivitatea acesteia pe plan mondial, menținându-se în acelaşi timp integritatea pieței unice.
În plus față de măsurile pe termen scurt, Uniunea Europeană trebuie să abordeze provocările pe termen lung, în special decalajul în materie de creştere şi inovare dintre Europa şi concurenții săi de la nivel mondial. În acest sens, Comisiei i se cere să prezinte, la începutul anului 2023, o strategie la nivelul UE pentru stimularea competitivității şi a productivității, potrivit Agerpres.