Proiectul BLOW (Black Sea Floating Offshore Wind) a fost lansat recent la Bruxelles, implică 15 parteneri din 9 țări și se va desfășura în intervalul 2023-2028. Obiectivul este instalarea unui sistem demonstrativ de 5 MW în Marea Neagră, deschizând calea pentru producția industrială de masă și desfășurarea de parcuri eoliene offshore plutitoare. Concret, vor fi utilizate turbine offshore produse de Eolink (Franța) și structura flotantă produsă la Constanța și transportată de GSP Offshore (România) pentru a produce energie electrică ce va fi utilizată pe platforma petrolieră a Petroceltic (Bulgaria).
Uniunea Europeană va acoperi 15 milioane de euro din costul total al proiectului, estimat la 21 de milioane de euro. Pentru Eolink, proiectul din Bulgaria va marca cea de-a doua implementare a flotorului său în Europa, după proiectul France Atlantic, care urmează să fie conectat la rețeaua franceză până în 2024. Conceptul eolian plutitor al Eolink înlocuiește un singur turn de turbină eoliană cu un set de patru brațe subțiri și profilate care înlocuiesc turnul unic clasic care susține turbina. Acest concept ar permite o structură mai ușoară și o mai bună distribuție a sarcinii, reducând operațiunile de instalare și întreținere.
„Raportul din 2021 al Băncii Mondiale indică faptul că există un enorm potențial teoretic în Europa de Sud-Est, cu un potențial impresionant de 166 GW de energie offshore plutitoare numai în Marea Neagră, ceea ce echivalează cu de cinci ori consumul de energie electrică al Bulgariei și României. Prin acest proiect sperăm să catalizăm dezvoltarea offshore în întreaga regiune, care are deja în derulare proiecte eoliene offshore cu fundații fixe, în România”, a declarat directorul comercial al Eolink, Alain Morry.
Proiectul este unul dintre cele trei proiecte acordate de programul de cercetare și inovare Horizon Europe al Comisiei Europene în 2022. Coordonator va fi IREC (Spania), iar din România mai sunt implicate Universitatea Maritima Constanța (CMU) care va monta echipamentele de monitorizare a parametrilor de mediu, și compania de cercetare în domeniul electronicii și telecomunicațiilor BEIA.