Noile reglementări privind performanța energetică a clădirilor introduc o serie estinsă de cerințe care urmează să fie aplicate treptat. Una dintre principalele modificări este cea referitoare la noua formă a certificatul de performanță energetică sau certificatul energetic, fără de care nu vor putea fi derulate lucrări de construcții sau de renovare și nu vor putea fi încheiate contracte de vânzare-cumpărare sau de închiriere. Un avantaj este că acest certificat ar putea deveni util, în urma unei decizii a autorităților locale de a oferi proprietarului unei clădiri reduceri de impozite în baza eficienței energetice a imobilului.
„[Noua reglementare Mc001] este o una dintre primele cinci cele mai complexe reglementări din România la momentul actual, are peste 600 de pagini. Pe baza certificatului de performanță energetică se vor putea stabili scutiri de impozite. La nivel european chiar se recomandă scutiri fiscale pentru clădirile eficiente energetic”, a declarat Cătălin Lungu, conferențiar universitar doctor inginer la UTCB și președintele Ordinului Auditorilor Energetici din România (OAER), la EnergynomicsTalks.
Noile prevederi legislative sunt incluse într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial din 17 ianuarie 2023. Această versiune revizuită a reglementării include numeroase noutăți tehnice care vor intra în vigoare treptat.
Conform noilor proceduri, formatul certificatului de performanță energetică se modifică ”substanțial”. Acest document trebui întocmit de beneficiarii unei clădiri în momentul în care o când vând sau o închiriază. Totodată, certificatul este necesar și în momentul renovări unei clădiri existente.
Metodologia de calcul a intensității energetice a clădirilor a fost elaborată de un grup de experți dintr-un consorțiu condus de Universitatea Tehnică de Construcții din București și va sta la baza unei schimbări de paradigmă în domeniul construcțiilor de clădiri.
CITEȘTE ȘI Un nou început pentru performanța energetică a clădirilor – a fost aprobată Mc001/2022
”O clădire se încadrează în aceeași clasă energetică și din punct de vedere al consumului de energie, dar și al poluării. Există situații în care o clădire poate să consume multă energie din surse regenerabile, dar asta nu o transformă într-o clădire eficientă din punct de vedere energetic, ci o face să fie una mai puțin poluantă”, a spus Lungu.
În noua formă a certificatului energetic vor fi incluse și clasele de poluare, acesta fiind un element suplimentar față de vechiul document. Legislația introduce, de asemenea, mai multe clase de eficiență energetică, cu una în plus față de legislația anterioară. Astfel, vor fi nominalizate 8 clase energetice, noutatea fiind implementarea clasei A+ rezervată clădirilor care au o performanță energetică excepțională.
CITEȘTE ȘI Auditorul energetic va decide dacă o clădire este sau nu ecologică
”Clasele energetice vor fi delimitate de consumul de energie primară și de pierderile de energie pe întregul circuit, de exemplu, de la sonda de petrol până la caloriferul din apartament”, a adăugat Lungu.