Pentru ediția aniversară a Spring Cocktail, am lansat pentru membrii comunității Energynomics proiectul “Energynomics Outlook” – o sintetiză a prognozelor anului așa cum le primim de la experți și decidenți. Mulțumim tuturor pentru contribuție!
Piața energiei trece prin transformări profunde pentru a furniza energie mai curată, asigurând în același timp continuitatea în aprovizionare. În ultimii ani, am observat că s-au făcut eforturi uriașe pentru a implementa noi tehnologii, astfel încât clienților să poată beneficia de soluții mai curate. Pe lângă aceasta, pandemia și conflictul din Ucraina au adăugat un plus de complexitate din cauza dezechilibrelor dintre cerere și ofertă, întreruperilor în aprovizionare, prețurilor ridicate și volatile. Tranziția energetică, securitatea în aprovizionare și accesibilitatea prețurilor sunt temele cheie de pe agenda sectorului.
Contextul actual pune în lumină vulnerabilitățile sectorului, deschizând totodată oportunități pentru continuarea consolidării aprovizionării cu energie și a creșterii economice. Producția de energie mai curată la nivel local, combinată cu diversificarea surselor și a rutelor sunt esențiale pentru a ne proteja securitatea.
În calitate de companie energetică, noi, la OMV Petrom, suntem în centrul tranziției energetice. În 2022 am început să implementăm Strategia 2030, care vizează sprijinirea tranziției energetice în România, prin aducerea pe piață a soluțiilor energetice noi și mai curate. Pentru aceasta am propus cel mai mare plan de investiții din sectorul energetic al României, de aproximativ 11 miliarde de euro până în 2030.
Credem că România are un potențial semnificativ atât pentru producerea de gaze naturale, cât și pentru dezvoltarea de proiecte verzi, de la fotovoltaic și bioetanol, până la hidrogen. Hidrogenul este esențial pentru planurile Europei de decarbonizare a industriei grele. În acest context, gazele naturale de la Marea Neagră joacă un rol fundamental pentru securitatea în aprovizionare, tranziția energetică și creșterea economică a României. În plus, deschid o oportunitate unică în Europa de Sud-Est pentru crearea unui coridor al hidrogenului din Marea Neagră. În lipsa unor noi proiecte de a aduce noi gaze naturale în sistemul național, se estimează că importurile de gaze ale României vor fi mai mari cu 50% în 2030.
Investițiile în deblocarea de noi resurse energetice sigure și diversificarea surselor de energie au devenit chestiuni de consolidare a securității energetice. În acest context, un cadru fiscal și de reglementare stabil și previzibil este esențial. De asemenea, alocarea de fonduri naționale și europene poate oferi un sprijin real pentru adoptarea de soluții cu emisii reduse de carbon și realizarea unor proiecte importante de infrastructură în sectorul energetic. În acest sens, cadrul de reglementare trebuie ajustat și simplificat pentru a permite o implementare mai rapidă a proiectelor. Toate cele de mai sus pot fi realizate prin colaborare constantă, dialog transparent și parteneriat între responsabilii de politici și mediul de afaceri.
* Sublinierile aparțin Energynomics
Pingback: Energynomics Outlook – Prognozele anului în energie (de la Frank Neel) - Piramid Energy