OMV Petrom urmează să investească 11 miliarde de euro în următorul deceniu, iar aproximativ 35% vor fi direcționate către investiții cu emisii reduse și zero de carbon, a declarat Christina Verchere, CEO, OMV Petrom.
„În decembrie 2021 ne-am prezentat strategia pentru 2030, care a fost începutul parcursului nostru de decarbonizare. De asemenea, având în vedere 2050, când va fi o cerere mai mică de combustibili fosili, am stabilit un prim deceniu în planul nostru de decarbonizare. Am stabilit un plan de investiții de 11 miliarde de euro, pentru a începe acea decarbonizare. În centrul acesteia vor fi două componente – una, vedem în mod fundamental gazul ca o parte a tranziției energetice, având în vedere și Neptun Deep, dar ne uităm și la creșterea afacerii noastre cu energie, intrând pe surse regenerabile, pe energie din gaze, ne uităm și la biocombustibili, în special în prima jumătate a acestei decade. Apoi, pe termen mai lung, vrem să vedem cum va arăta hidrogenul pentru România, cum va arăta captarea și stocarea carbonului… Am stabilit și reducerea țintei de GES, suntem pregătiți să reducem intensitatea GES cu 20% până la sfârșitul deceniului. Vrem să dezvoltăm procesul de tranziție și am stabilit ca, din acele 11 miliarde de euro, 35% să se îndrepte către investiții cu emisii reduse și zero de carbon”, a spus Verchere.
Ea a adăugat că OMV Petrom a devenit operator al proiectului Neptun Deep.
„Avem o echipă internațională, facem următiroo pași din proces, cu obiectivul nostru fundamental bazat pe jumătatea anului 2023, să putem lua o decizie finală de investiție pentru asta. Lucrăm cât de repede putem. De asemenea, am fost un operator prudent, activ, asigurându-ne că urmăm pașii internaționali pentru un proiect de această dimensiune”.
Ea a mai spus că dacă decizia finală de investiție în Neptun Deep va fi luată în 2023, primul gaz va fi extras în 2027.
„Piața principală va fi România… Marea Neagră va schimba jocul pentru România, punându-se în postura de exportator și de jucător regional”, a conchis Verchere.