Numărul prosumatorilor este foarte mare şi cele mai multe întrebări pe partea de regenerabile adresate Autorității de Reglementare în Energie vin de la aceştia, deoarece sunt multe necunoscute, a declarat, miercuri, într-o conferință de specialitate, Viorel Alicuş, director la ANRE.
„Numărul lor este foarte mare. Aveam, la sfârşitul anului 2022, 40.000. Însă ritmul de punere în funcțiune e foarte mare şi presiunea pe rețea, în partea distribuitorului, e la fel de mare. Probabil că e şi o problemă de logistică la distribuitor, însă şi numărul de necunoscute la acest nivel şi numărul de întrebări….de la întrebarea simplă „cum mă racordez dacă vreau să pun 3 KW?”(…) Deci aici, ca să zic aşa, avem un gros de probleme. Cel puțin pe partea de regenerabile de la prosumatori sunt 99% . Am început cu 5 întrebări pe lună şi suntem la 500 de întrebări pe lună şi în creştere”, a spus Alicuş, potrivit Agerpres.
El a mai afirmat că, atunci când se fac reglementările, se încearcă să se țină cont de experiența anterioară, dar situațiile sunt foarte diverse şi sunt greu de prins într-o reglementare.
„Noi însă totuşi încercăm să facem reglementările (…) încercăm să învățăm din experiența anterioară. Ştiți că în perioada 2011-2013 a existat un proces similar de, hai să zicem, concurență pe capacitate…Şi atunci, reglementările, aşa cum sunt în faza actuală, cel puțin pentru faza de racordare, au încercat să traducă din experiența anterioară astfel încât să se evite situații neplăcute la racordare. Cu toate acestea, situațiile sunt foarte diverse şi e greu de prins într-o reglementare multitudinea de posibile conflicte la racordare. Ceea ce încercăm noi să facem e să simplificăm, utilizând şi prevederile din legislația primară, dar şi ceea ce este în prezent în reglementarea europeană şi ceea ce se pregăteşte, pentru că vine iarăşi un întreg pachet de reglementări care încearcă să simplifice racordarea, exact pentru a stimula instalarea de noi capacități în surse regenerabile”, a explicat directorul ANRE la ZF Power Summit 2023.
Alicuş a subliniat necesitatea de întărire a rețelei, deoarece „trebuie să ne gândim că mai trebuie să şi evacuăm puterea”, pentru a nu ajunge în situația în care o instalație este racordată şi nu poate evacua.
„Ori, pentru aceasta trebuie să ne uităm puțin unde ne racordăm. Toată lumea vrea să se racordeze la eoliene în zonele cu viteza vântului acceptabilă, astfel încât veniturile să fie evident în parametrii proiectului. Din păcate, rețeaua este limitată şi aici încep întăririle de rețea care pot să dureze şi trebuie avute în vedere. Pe de altă parte, există deja un regulament european, dacă nu mă înşel a devenit şi lege, care impune aşa numitul concept de „go-to place”, poate că i-au schimbat denumirea, dar asta înseamnă planificare şi stabilire exact a locațiilor unde se pot instala regenerabile şi trebuie avut în vedere şi transpus în legislația primară …Aşa cum e scris regulamentul în prezent, este decizia statului membru, e chestiune de planificare. Statul trebuie să demareze şi să stabilească unde are interes să fie instalate surse regenerabile ca să evite posibile congestii, cum ar fi dacă ne-am dori să punem încă 1.000 de megawați în Dobrogea, dar nu avem pe unde să evacuăm, cel puțin nu în prezent. Acesta e un concept, să zicem, rațional, care trebuie pus în practică şi în România, pentru că în baza acestui concept se scot la licitație capacitățile, ştii exact unde mergi şi se pot simplifica şi procedurile de racordare. Dar asta e o chestiune de viitor”, a precizat oficialul ANRE.
Acesta a făcut o estimare că în următorii trei ani ar trebui să intre în funcțiune capacități pe regenerabile de aproximativ 3.000-4.000 de MW.