Acasă » Interes general » REI: Bugete de 3 miliarde de euro pentru fotovoltaice și eficiență energetică

REI: Bugete de 3 miliarde de euro pentru fotovoltaice și eficiență energetică

5 martie 2023
Interes general
energynomics

Companiile și autoritățile publice locale din România sunt interesate în continuare să își asigure în proporții cât mai mari independența față de furnizorii de energie prin montarea de instalații fotovoltaice. Dacă anul trecut aceste entități erau interesate preponderent de panourile solare pe acoperiș, în acest an caută să monteze panouri fotovoltaice la sol.

”Este o mare efervescență pe zona de fotovoltaice. Dacă anul trecut primăriile au fost interesate să instaleze multe panouri solare pe acoperiș, acum vor mult la sol, pentru a-și asigura 100% autoconsumul”, a declarat Roxana Mircea, Managing partner la REI Finance Advisors, firmă din grupul REI.

În perioada următoare, prin Fondul de Modernizare vor fi disponibile sume de 1,5 miliarde de euro pentru montarea de instalații fotovoltaice. Câte 500 de milioane de euro vor fi alocate asigurării autoconsumului fabricilor, companiilor și autorităților publice.

În cazul programului destinat primăriilor și consiliilor locale sau județene, standardul de cost este de 750.000 de euro pe MWh, dar la nivelul pieței acest nivel variază între 900.000 de euro și un milion de euro pentru instalațiile fotovoltaice la sol.

”Din ce vedem, primăriile sunt dispuse să își asume această cofinanțare. Plecând de la consumuri, vedem cât putem instala. Pentru 1 MW instalat e nevoie de 1,2-1,5 hectare de teren. Legislația e acum mai simplă”, a mai spus Mircea, la conferința “Orașe inteligente“, organizată de Energynomics.

În cazul energiei solare, standardul de cost de 750.000 de euro/MW este pentru capacități instalate de până la 1MW (inclusiv). Pentru capacități mai mari de 1 MW, costul scade la 425.000 de euro.

DESCARCĂ PREZENTAREA ROXANEI MIRCEA

Totodată, pentru proiectele de eficiență energetică derulate prin programul AFM, bugetul total se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție.

Grupul REI este format din trei companii, respectiv REI Finance Advisors, REI International și Touched Marketing.

Conferința “Orașe inteligente“ a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri, între care ABB, ENGIE Romania, Finder, Flash Lighting Services, Photomate, REI Group, SIXT.

1 thoughts on “REI: Bugete de 3 miliarde de euro pentru fotovoltaice și eficiență energetică”

  1. Pingback: REI: Bugete de 3 miliarde de euro pentru fotovoltaice și eficiență energetică - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *