Acasă » Electricitate » Flexibilizarea sistemului energetic este prima provocare pentru integrarea regenerabilelor

Flexibilizarea sistemului energetic este prima provocare pentru integrarea regenerabilelor

13 martie 2023
Distribuţie
energynomics

România s-a angajat față de UE să includă în sistemul său energetic o capacitate de 8.000 MW instalați în unități regenerabile până în 2030, iar prima provocare a sistemului este integrarea acestora în paralel cu flexibilizarea rețelelor existente.

”Flexibilizarea rețelelor trebuie făcută cât mai repede. Cu siguranță digitalizarea va avea un rol important. Interesul pentru producția distribuită va schimba rolul operatorilor de distribuție, pentru că în viitor vor trebui să fie preocupați și de echilibrarea rețelelor lor, ceea ce este un rol nou pentru ei”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vice președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

El a adăugat că schimbarea este necesară pentru funcționarea în viitor a acestor rețele, mai ales că este ”clar că interesul pentru regenerabile este în creștere”. De altfel, chiar în acest an se vor materializa o serie de proiecte. Potrivit lui Bege, ANRE a făcut, pe parcursul anului 2022 și în cursul anului 2023, ”mici ajustări” ale regulamentului de racordare la rețea a capacităților de producție, iar majoritatea vin în sprijinul noilor capacități de producție.

ANRE intenționează, prin aceste modificări, să sprijine atât capacitățile de producție mai mari, dar și pe cele mai mici ale prosumatorilor.

Operatorul de sistem Transelectrica a emis deja avize de racordare la rețea pentru capacități eoliene și fotovoltaice de peste 7.000 MW. De asemenea, există deja contracte semnate pentru unități de peste 8.000 MW.

De altfel, situația amintește de începutul anilor 2010, când România a cunoscut o penetrare eoliană puternică, proces care a consemnat însă și neconcretizarea multor proiecte.

În 2022, ANRE a emis autorizații de înființare pentru capacități regenerabile de 880 MW, iar în primele două luni din 2023 deja a depășit nivelul de 200 MW. ”Deci, în ultimele 14 luni am emis autorizații de înființare pentru peste 1.000 MW. Pentru a obține această autorizație, firmele respective trebuie să facă și dovada finanțării, deci șansele să se construiască sunt foarte mari”, a spus Bege.

În afară de proiectele regenerabile de mari dimensiuni, este vizibil un interes foarte mare la nivelul instalațiilor prosumatorilor. Dacă numărul prosumatorilor s-a triplat în 2022, până la peste 40.000 de instalații în funcțiune, care totalizează o putere de 400 MW, ANRE estimează că în 2023 vor fi puse în funcțiune încă aproape 100.000 de noi instalații, însumând 1.000 MW.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

1 thoughts on “Flexibilizarea sistemului energetic este prima provocare pentru integrarea regenerabilelor”

  1. Pingback: Flexibilizarea sistemului energetic este prima provocare pentru integrarea regenerabilelor - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *