OMV Petrom, Romgaz și Transgaz au semnat contractul pentru preluarea de gaze naturale din Marea Neagră în Sistemul Național de Transport, prin punctul de intrare SNT Tuzla.
Astfel, Ion Sterian, directorul general Transgaz, Christina Verchere, directorul OMV Petrom, și Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz, au semnat declarația privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale joi, în prezența premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei Virgil Popescu, a șefului SGG, Marian Neacșu și a șefului OMV, Alfred Stern.
Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042. Pe baza tarifelor de transport aplicabile la data curentă, valoarea contractului este estimată la 276 milioane euro.
Semnarea contractului a avut loc după finalizarea cu succes a procesului de rezervare de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT Tuzla.
„Astăzi am făcut un pas important împreună cu partenerii noștri. Credem că Marea Neagră are un potențial semnificativ pentru producția de gaze naturale, iar Neptun Deep este un proiect strategic pentru OMV Petrom și pentru România. Este în centrul Strategiei noastre 2030 și va avea un rol esențial pentru securitatea energetică a României. Plănuim decizia finală de investiție pentru jumătatea anului 2023, producția urmând să înceapă în anul 2027”, a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
”Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podișor și pentru decizia finală de investiții estimată la 4 miliarde de euro, așteptată în vara acestui an. Cu toții ne dorim ca acest proiect de o importanță strategică pentru România să avanseze, iar exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
”Transgaz este pregătită să construiască acest gazoduct în aceleași condiții de siguranță, eficiență și performanță, pe care le îndeplinește de fiecare dată, cu fiecare investiție. Suntem pregătiți că începând cu dată de 27 martie 2023 să predăm amplasamentul către câștigătorul licitației pentru execuția lucrărilor de construcție a gazoductului, care va dura până la 20-25 aprilie 2023, în funcție de condițiile meteorologice, să ne derulăm misiunea în ceea ce privește asigurarea independenței energetice a României și ne vom achita de obligațiile asumate în fața autorităților statului român, precum și de obligațiile asumate la nivel internațional cu profesionalism și devotament”, a adăugat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.
“Semnarea contractului reprezintă un reper important în dezvoltarea proiectului Neptun Deep, documentul constituind printre altele una din condițiile necesare implementării atât a investițiilor offshore cât și a celor care vizează dezvoltarea infrastructurii de transport necesar preluării cantităților de gaze naturale care vor fi produse în perimetrul Neptun Deep”, a afirmat Răzvan Popescu, director general Romgaz.
Cu o valoare estimată în prezent la aproximativ 478 milioane euro (cu TVA), proiectul constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale Tuzla– Podișor, în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale disponibile la țărmul Mării Negre și coridorul BRUA.
Pingback: OMV Petrom, Romgaz și Transgaz semnează contractul de transport al gazelor din Marea Neagră - Piramid Energy