Acasă » Interes general » European Energy: Creștere EBITDA de 66%, investiții de 800 mil. euro în 2022

European Energy: Creștere EBITDA de 66%, investiții de 800 mil. euro în 2022

17 martie 2023
Interes general
energynomics

European Energy și-a publicat raportul anual pentru anul 2022. Indicatorii financiari cheie arată o creștere a EBITDA de la 81 milioane EUR la 135 milioane EUR și a profitului înainte de impozitare de la 63 milioane EUR la 110 milioane EUR. Profitul înainte de impozitare pentru anul în curs atinge ținta superioară a perspectivei de 100 milioane EUR +/- 10%, în timp ce EBITDA a atins ținta exactă de 135 milioane EUR.

Creșterea companiei a avut loc în ciuda condițiilor imprevizibile din piață. Având în vedere volatilitatea pieței, prognozarea prețurilor la logistică și componente a fost aproape imposibilă. Cu toate acestea, prețurile la energie electrică au rămas ridicate pe piețele pe care European Energy produce energie electrică, ceea ce se reflectă în rezultat.

Programul de construcții al European Energy a înregistrat o creștere semnificativă în cursul anului 2022. European Energy a investit aproape 800 de milioane de euro în tranziția verde în 2022. De asemenea, compania a conectat 655 MW în 2022 – de aproape cinci ori mai mult decât în 2021. În total, European Energy a pus în construcție mai mult de 1,3 GW capacitate de energie regenerabilă în 2022, față de 0,8 GW în 2021.

”Ne-am mărit activitatea la toți parametrii în 2022. Acest rezultat a fost obținut datorită muncii extraordinare a personalului nostru talentat. În consecință, European Energy a înregistrat cele mai bune rezultate anuale de până acum”, spune Knud Erik Andersen, CEO al European Energy.

”În 2023, ne vom concentra pe conectarea la rețea a unui volum de energie regenerabilă și mai mare decât în orice alt an anterior, precum și pe începerea operațiunilor noastre Power-to-X în Danemarca.

Numărul de angajați a crescut la 550 la sfârșitul anului 2022, de la 343 la sfârșitul anului 2021. Această creștere s-a reflectat la nivelul întregii companii, o mare parte dintre noii angajați fiind angajați pe piețele locale. Distribuția geografică a European Energy se reflectă, de asemenea, în numărul de birouri pe care compania le are în întreaga lume. În total, opt noi birouri locale au fost deschise în 2022, ridicând numărul total de birouri la 23 în 18 țări diferite”.

Power-to-X este un domeniu în care European Energy se așteaptă să aibă progrese semnificative în 2023. Compania a fost avangarda dezvoltării în acest domeniu. Cu producția de hidrogen verde, precum și de e-metanol, prevăzută pentru 2023, European Energy s-a impus în câțiva ani ca un dezvoltator important în spațiul Power-to-X, fapt subliniat de parteneriatele care au fost încheiate cu companii de transport maritim de nivel 1, precum Maersk și HMM.

”În 2022 și 2023, sperăm să instalăm aproape la fel de multă energie verde nouă ca în ultimii 18 ani de activitate, în folosul climei și al cererii globale de energie verde mai independentă”, a declarat Jens Due Olsen, președintele consiliului de administrație al European Energy.

”La European Energy, rămânem optimiști în ceea ce privește perspectivele de a investi în energia regenerabilă. În ciuda numeroaselor provocări pe parcurs, un lucru este sigur: Societatea noastră are nevoie de mai multă energie regenerabilă, iar noi suntem aici pentru ca aceasta să fie suficientă.

”Pentru 2023, European Energy se așteaptă la o creștere semnificativă la toți parametrii. Cu toate acestea, există factori care au un efect negativ, inclusiv volatilitatea crescută a pieței financiare, reglementarea, precum și întârzierile în ceea ce privește autorizațiile sau lanțurile de aprovizionare. Luând în considerare acești factori de risc, European Energy se așteaptă la un EBITDA de 180 de milioane de euro și la un profit înainte de impozitare de 140 de milioane de euro pentru 2023. Credem că riscurile și volatilitatea sporită menționate mai sus ar putea avea un impact asupra rezultatelor realizate cu o marjă de +/- 20% față de perspective.

”Suntem mândri de realizările European Energy A/S la nivel global și intenționăm să ne folosim toată experiența și know-how-ul si în România, unde European Energy are aproximativ 1,7 GW in proiecte de energie regenerabilă în diferite stadii de dezvoltare. Mai exact, un proiect fotovoltaic de 20 MW se află în faza de incepere a construcției, un proiect fotovoltaic de 125 MW și unul eolian de 125 MW au avize tehnice de racordare la rețea, alte câteva proiecte avansează în procesul de dezvoltare”, spune Ioannis Kalapodas, șeful biroului din București al European Energy.

Un comentariu la „European Energy: Creștere EBITDA de 66%, investiții de 800 mil. euro în 2022”

  1. Pingback: European Energy: Creștere EBITDA de 66%, investiții de 800 mil. euro în 2022 - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *