Acasă » Electricitate » Chimcomplex va pune în funcțiune turbine pe gaz de circa 60 MW în 2023

Chimcomplex va pune în funcțiune turbine pe gaz de circa 60 MW în 2023

20 martie 2023
Electricitate
energynomics

Combinatul chimic Chimcomplex va pune în funcțiune, în acest an, mai multe turbine pe gaz, care vor putea utiliza și hidrogenul, cu scopul de a eficientiza consumul de energie aferent producției de bunuri.

”În luna aceasta punem în funcțiune la Râmnicu-Vâlcea primele două unități de energie electrică pe turbine de gaz de înaltă eficiență, cu randament energetic global de peste 90%. Punem în funcțiune 33 MW acum, în iulie sau august vor urma alți 16-17 MW, iar până la finele anului alți 7 MW”, a declarat Dumitru Coman, Director General Adjunct al Chimcomplex, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

Aceste turbine vor putea folosi și hidrogen, produs de Chimcomplex din apă prin electroliza saramurii. Pasul următor pentru companie este utilizarea hidrogenului ca vector pentru chimie, astfel încât doar hidrogenul excedentar să fie folosit pentru generarea de energie electrică.

Chimcomplex consumă o putere de peste 90 MW electrici și peste 110 MW termici, iar pentru a-și reduce consumurile de energie a ”fost forțat” să dimensioneze instalațiile de energie termică după consumul de energie termică.

De altfel, combinatul chimic folosește combinația de gaz și hidrogen în activitatea curentă încă din 2009. ”Asta ne-a ajutat să trecem prin perioadele de criză. Când ești un mare consumator de energie, trebuie să o integrezi în procese industriale eficiente”, a precizat Coman.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DUMITRU COMAN

El a adăugat că, în cazul Chimcomplex, integrarea dintre energie și chimie este soluția pentru procesul de decarbonizare. Prelucrarea energiei și ”înnobilarea” ei prin folosirea la crearea de bunuri și mărfuri ar trebui să direcția de urmat la nivel național. ”Integrarea dintre energie și chimie credem că va fi o soluție pentru a promova energia descentralizată, pentru a genera energie în locul în care există și posibilitatea de înnobilare a ei”, a spus Coman.

Chimcomplex utilizează deja și nanotehnologia în procesele sale tehnice și a obținut astfel o reducere cu 40% a consumului de energie primară.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *