Acasă » Electricitate » Hidro » Sterling Resources vinde operațiunile din România, se concentrează pe Marea Nordului

Sterling Resources vinde operațiunile din România, se concentrează pe Marea Nordului

26 martie 2015
Electricitate
energynomics

Sterling Resources a încheiat un contract de vânzare a tuturor operațiunilor din România către Carlyle Internațional Energy Partners (CIEP) pentru 42,5 milioane de dolari în numerar, anunță un comunicat al societății canadiene. Tranzacția prevede achiziționarea în totalitate de către CIEP a Midia Resources, companie locală pe care Sterling Resources o deținea.

CIEP este un fond de investiții de 2,5 miliarde de dolari ce investește la nivel global în explorarea și producția de petrol și gaze, rafinarea, transportul, depozitarea şi comercializarea petrolului şi a produselor petroliere şi în servicii conexe exploatării petrolului în Europa, Africa, America Latină și Asia.

Vânzarea include drepturile de concesiune cu privire la Perimetrele XIII Pelican (65% participație și operator), XV Midia (65% participație și operator), EX-25 Luceafărul (50% deținere și operator) şi EX-27 Muridava (40% participație). Societatea speră să încheie tranzacția în al doilea trimestru al acestui an, după obținerea aprobărilor de la autorități și de la ceilalți participanți în concesiunile amintite.

Marea Britanie și Olanda, mai atrăgătoare pentru Sterling decât Marea Neagră

„Sterling a avut o prezență în platforma continentală a Mării Negre aparţinând României încă din anul 1997. În calitate de operator, am descoperit zăcământul de gaze Ana în anul 2007 și am construit un portofoliu de mai multe resurse condiţionate și posibile prin foraje suplimentare, achiziție și interpretare seismică, precum și dobândirea de noi drepturi de concesiune. În timp ce noi credem cu tărie în potențialul viitor semnificativ al acestor active, trebuie să facem faţă obligaţiilor contractuale privind săparea unor sonde viitoare şi eventual unor cheltuieli importante privind operaţiunile de dezvoltare, obligaţii care depăşesc posibilităţile unei companii de mărimea Sterling.

Noi considerăm că valorificarea deplină a acestor active poate fi realizată numai de către o companie cu un potenţial financiar şi cu un orizont de investiții pe termen lung mult mai mari. Prin urmare, am hotarat să procedăm la vânzarea activelor din România pentru a ne a concentra resursele noastre financiare în platforma continentală a Mării Nordului aparţinând Marii Britanii.

Echipa noastră din România a lucrat bine pentru Sterling și îi doresc acesteia mult succes în viitor sub conducerea CIEP. Vânzarea operaţiunilor din România va face ca Sterling să se concentreze cu preponderenţă asupra operaţiunilor din Marea Britanie unde se află zăcământul de înaltă calitate Breagh, şi asupra unor resurse condiţionate existente în Olanda, a căror operare implică costuri viitoare nesemnificative. Ne aşteptăm ca această reorientare şi simplificare a portofoliului va face ca Societatea noastră să devină un candidat mai atractiv pentru o eventuală fuziune sau achiziţie, în folosul tuturor acţionarilor săi”, a punctat Jake Ulrich, CEO la Sterling.

În 2014, Mark Beacom, Vice-Președinte Sterling Resources, a acordat un interviu revistei energynomics.ro Magazine în care argumenta că și în 2015 va continua puternic în România explorarea hidrocarburilor localizate off-shore.

Gemeni Oil&Gas obține 10 milioane de dolari și acțiuni de 7,5 milioane de dolari

O trăsătură a retragerii Sterling din România presupune și plata a 10 milioane de dolari din cele 42,5 milioane primite de la CIEP către Gemeni Oil & Gas Fund II, LP, pentru rezilierea unui acord de investiții încheiat între Sterling Resources și această societate în 2007. Totodată, va emite în favoarea Gemini un număr de 60.372.876 acţiuni ordinare Sterling cu o valoare de piață de 7,5 milioane de dolari.

Contractul de vânzare a operaţiunilor din România nu afectează dreptul Sterling de a primi sumele condiţionate decurgând din vânzarea finalizată către ExxonMobil Exploration & Production România și OMV Petrom SA a cotei sale de participare de 65% într-o porţiune din Perimetrul Midia din Marea Neagră, vânzare care a fost anunțată pe 29 ianuarie 2014.

Aceste plăţi condiţionate sunt legate de realizarea cu succes a operaţiunilor viitoare de explorare şi dezvoltare în Zona de Apă Adâncă şi reprezintă 29,25 milioane de dolari în cazul unei descoperiri comerciale şi o sumă suplimentară de 19,5 milioane de dolari la obţinerea primei producții din această zonă, mai informează societatea canadiană, cu sediul la Calgary, provincia Alberta.

CIEP vrea să facă din Midia Resources un producător regional important de gaze

Grupul Carlyle susține că tranzacţia va pune bazele realizării unei platforme regionale de dezvoltare a resurselor de petrol şi gaze naturale. Față de această tranzație, Marcel Van Poecke, directorul departamentului internaţional pentru energie al Carlyle, a declarat: „Investim în viitorul energiei în Europa de Sud-Est. Expertiza și resursele echipei noastre pot contribui la construirea infrastructurii și atingerea capacității de producție necesare pentru ca firma ce va fi achiziţionată să devină un important producător regional de gaze.”

“În plus față de suma plătită pentru achiziționarea Midia, CIEP va finanța și dezvoltarea perimetrelor cumpărate. Proiectul de dezvoltare se va axa pe foraj, realizarea infrastructurii, producția și vânzarea de gaze naturale către piață. Actuala echipă a firmei Midia îşi va continua activitatea, urmând a i se adăuga membri şi resurse suplimentare pentru realizarea acestui proiect important, scopul urmărit fiind ca firma să devină în scurt timp un jucător regional important în domeniul energiei”, menționează conducerea Carlyle Group.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *