Acasă » Electricitate » Evoluție fulminantă a solicitărilor de racordare la rețea a prosumatorilor

Evoluție fulminantă a solicitărilor de racordare la rețea a prosumatorilor

2 aprilie 2023
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Delgaz Grid a înregistrat o creștere a solicitărilor de conectare la rețea a prosumatorilor de aproape 10 ori în 2022. Totodată, compania a lansat un proiect-pilot pentru a testa utilizarea hidrogenului pentru încălzirea locuințelor și este interesată să devină producător de hidrogen. ”Fără investiții masive în rețelele de distribuție nu poate exista tranziție energetică, de aceea ne dorim să se revină la normal în ce privește mecanismul de stabilire a tarifelor de distribuție, care anul trecut au fost înghețate”, afirmă Cristian Secoșan, director general al Delgaz Grid, în cadrul unui interviu exclusiv oferit Energynomics.

 

Care a fost evoluția racordărilor la rețea ale prosumatorilor în anul 2022? Care sunt tendințele pentru 2023? Care este percepția prosumatorilor români și interesul arătat pentru astfel de sisteme?

Evoluția solicitărilor de racordare la rețea a fost una fulminantă. Dacă în 2021 aveam 50-60 de solicitări pe lună, anul trecut am înregistrat circa 600-700. Desigur, noi anticipam o creștere a numărului de prosumatori, dar nu de o asemenea amploare.

La sfârșitul anului trecut erau racordați la rețeaua Delgaz Grid circa 5.455 de prosumatori, de trei ori mai mulți față de începutul anului. Pentru anul acesta ne așteptăm în continuare la creșteri semnificative, mai ales dacă autoritățile vor debloca programele de finanțare existente și vor introduce și alte instrumente pentru sprijinirea celor care doresc să devină prosumatori.

Un studiu realizat anul trecut la nivelul grupului E.ON din care facem parte arată că jumătate (51%) dintre români sunt interesați de achiziția, în acest an, a unui sistem de panouri fotovoltaice de la un furnizor de energie, marcând o creștere de 43% față de anul 2021.

Conform ANRE, la 1 ianuarie a.c. erau înregistrați 40.171 de prosumatori iar pentru sfârșitul acestui an este prognozat un număr de peste 100.000.

În paralel, lucrăm la dezvoltarea unei platforme inteligente pentru depunerea solicitărilor și pentru urmărirea de către utilizatori a stadiului acestora și a unei aplicații de tip RPA (Robotic Process Automation) ce va permite automatizarea procesului de racordare a locurilor de consum și producție, fără depășirea puterii avizate.

 

În ce va consta sistemul de testare a utilizării hidrogenului? Care sunt pașii ce vor urma? Când credeți că am putea avea un sistem eficient cu mix de hidrogen la nivel național, funcțional?

Delgaz Grid a demarat, la sfârșitul anului trecut, în premieră pentru România, proiectul pilot 20HyGrid, prin care vom testa compatibilitatea și funcționarea instalațiilor și aparatelor de utilizare și a componentelor sistemului de distribuție cu un amestec de gaze naturale (GN) și 20% vol. hidrogen (H2).

Noi credem că gazele verzi, precum hidrogenul, pot fi o parte integrantă a unei tranziții energetice sustenabile și de succes. De aceea, prin acest proiect dorim să demonstrăm că rețelele de distribuție au o valoare strategică pentru o aprovizionare cu energie fără emisii de CO2 a clienților noștri pe termen mediu și lung.

Hidrogenul gazos se poate produce industrial prin procesul de electroliză a apei, alimentat de energia regenerabilă produsă eolian, solar etc. și apoi stocat, pregătit pentru utilizare. De acolo, prin conductele de transport și distribuție, poate fi transportat eficient către stațiile de amestecare GN și H2 și, ulterior, către punctele de ardere (CET-uri de cartier, de zonă, centrale de bloc, locuințe etc.), pentru a încălzi locuințele consumatorilor. Tranziția nu este una complicată, deoarece, în funcție de starea tehnică și de îndeplinirea condițiilor de conversie, se poate utiliza infrastructura existentă de gaze naturale.

Pe de altă parte, hidrogenul ar putea fi cheia pentru a debloca cantități imense de energie regenerabilă. În zilele deosebit de însorite și cu vânt, multe parcuri eoliene și solare trebuie să reducă și, uneori, chiar să suspende producția, pentru ca rețeaua de electricitate să nu devină supraîncărcată. Producția de hidrogen ar face posibil ca aceste facilități de producție să continue să funcționeze și ca energia verde produsă să fie transformată și folosită pentru procese industriale, mobilitate și încălzire. Acest lucru ar permite României să valorifice mai mult din resursele sale regenerabile și, de asemenea, să își asigure independența energetică pe termen lung.

Delgaz Grid a trecut de la vorbe la fapte, iar proiectul nostru, care se va desfășura în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024, este un prim pas necesar în această direcție. Beneficiem de suportul experților E.ON din Germania, unde au fost desfășurate numeroase astfel de proiecte, deci mergem pe un drum sigur.

Vom pune la dispoziția instituțiilor abilitate și a altor părți interesate din România rezultatele proiectului-pilot pentru elaborarea de reglementări tehnice preliminare, pentru conversia rețelelor existente la amestecuri GN-H2/H2 pur, respectiv pentru construirea de rețele de distribuție noi – „H2 ready”, având la bază rezultatele proiectelor pilot și reglementările preliminare din Europa și România.

Sperăm ca într-un timp relativ scurt să avem de la producătorii de materiale și echipamente cât mai multe certificări pentru componente de rețea «hydrogen ready» (care să ateste că acestea sunt pregătite pentru hidrogen 100% vol.), astfel încât rețelele noi să fie proiectate și executate numai pe principiul «hydrogen ready» (chiar dacă, pe perioada de tranziție, pe aceste rețele se va vehicula amestec de GN și H2, în diferite proporții). Totodată, avem și intenția de a deveni producători de hidrogen.

În ceea ce privește producția, Ministerul Energiei a lansat, în luna iunie 2022, o schemă de ajutor de stat, finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a sprijini investițiile în construirea de capacități pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză. Prin PNRR, România are deja contractați 100 MW de hidrogen verde (minimum 10.000 tone), ținta minimă de producție până la finalul anului 2025. Este un început, dar considerăm că, în viitor, trebuie să producem mult mai mult. Pentru aceasta, este necesar să avem cât mai repede posibil o strategie națională pentru hidrogen, care este în fază avansata de finalizare și urmează să fie lansată pentru dezbatere publică, care să traseze clar direcțiile de urmat și categoriile de consumatori de hidrogen (sectoarele industrie, transport, încălzire etc).

Deși în 2022 hidrogenul a ajuns oarecum pe un plan secundar, din cauza crizei energetice, respectiv a costului mare energiei electrice, sperăm ca în termen scurt să se revină la un preț rezonabil al energiei electrice și astfel hidrogenul să ia avânt, așa cum a fost prognozat.

 

Care sunt principalele investiții ale Delgaz Grid și KPIs realizate în anul 2022? Care sunt planurile pentru 2023?

Anul trecut am investit, în total, în rețele 673 milioane lei (136,5 milioane de euro). Este o realizare în sine că am reușit să menținem investițiile la un nivel ridicat într-un context economic foarte dificil, însă aceasta cu prețul unor eforturi considerabile.

Pe parte de gaze naturale am investit 390 milioane lei (79 milioane de euro). Am modernizat conducte și branșamente (prin înlocuiri și protecție catodică) pe o lungime de 278 de kilometri. Totodată, sistemul de distribuție a gazelor naturale a fost extins cu peste 600 km, fiind racordați circa 38.500 noi consumatori. În colaborare cu autoritățile locale au fost înființate opt distribuții noi de gaze naturale în județele Iași, Cluj, Maramureș, Botoșani, Neamț și Sibiu.

Pe parte de energie electrică am avut investiții de 283 milioane lei (57,5 milioane de euro), din care 26 milioane lei (5,3 milioane de euro) reprezintă fonduri UE. Rețeaua electrică a fost modernizată pe o lungime de 1.129 km și au fost montate circa 270 de echipamente telecomandate (separatoare și reclosere) în rețelele aeriene de medie tensiune. Au fost realizate lucrări de modernizare la echipamente din 51 stații de transformare. De asemenea, au fost construite 58 de posturi de transformare noi, iar peste 310 au fost modernizate.

Rețeaua a fost extinsă cu 566 de km și au fost racordați peste 28.000 de noi consumatori. Totodată, la sfârșitul anului 2022 aveam instalate contoare SMART la circa 300.000 de consumatori.

Rezultatele investițiilor realizate an de an se văd în creșterea siguranței și a calității serviciului de distribuție. Astfel, în 2021, compania a înregistrat cea mai mică durată a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie electrică din România, de 89 de minute, iar anul trecut acest indicator a scăzut și mai mult, ajungând la 76 de minute. Este o îmbunătățire de 24 de ori față de cele 1.800 de minute/an, înregistrate înainte de privatizare, în anul 2005. Progrese au fost consemnate și pe partea de gaz, unde consumul tehnologic al rețelei s-a redus cu 57%, față de 2012. Spre comparație, reducerea consumului tehnologic cu 587 GWh (respectiv 56 milioane mc) este echivalentă cu consumul anual al unui oraș de circa 100.000 locuitori, cum ar fi, de exemplu, Satu Mare.

Pentru acest an am bugetat investiții de 915 milioane lei (peste 180 milioane de euro), cu 36% mai mult față de anul anterior, acestea fiind cele mai mari din ultimii 18 ani, de la intrarea pe piața din România, ridicând la circa 1,6 miliarde de euro valoarea totală a investițiilor în rețele.

Pe parte de gaze naturale sunt prevăzute investiții în valoare de 410 milioane lei (83 milioane euro). Vrem să modernizam conducte și branșamente de gaze naturale pe o lungime de peste 250 kilometri. Totodată, pentru îmbunătățirea calității serviciului vor fi modernizate 10 stații de reglare măsurare. În colaborare cu autoritățile locale se vor înființa 10 distribuții noi de gaze naturale în județele Iași, Bacău, Cluj, Satu Mare, Botoșani și Suceava. O prioritate pentru acest an o reprezintă și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale și racordarea noilor consumatori.

Pe parte de energie electrică avem planificate investiții în valoare de 505 milioane lei (102 milioane de euro), din care 95 milioane lei (19 milioane de euro) reprezintă fonduri UE. Investițiile noastre vizează continuarea implementării SCADA și automatizarea sistemului de distribuție, SMART metering, modernizarea rețelelor aeriene, a stațiilor și posturilor de transformare, extinderea rețelei de distribuție pentru racordarea de noi consumatori, precum și îndeplinirea cerințelor din standardul de performanță.

Atragerea de fonduri europene este una din prioritățile noastre. La acest moment avem în diferite stadii de implementare șase proiecte în valoare de circa 254,5 milioane lei fără TVA (circa 51,9 milioane de euro), cu finanțări de 182,3 milioane lei (circa 37,2 milioane de euro)..

Trei dintre proiecte vizează modernizarea, în scopul preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile, a cinci stații de transformare din județele Vaslui, Botoșani și Suceava. Alte trei proiecte vizează modernizarea rețelei de distribuție și montarea a câte circa 10.000 de contoare inteligente la consumatori în municipiile Iași și Suceava, respectiv în județul Neamț.

Tot în acest an am planificat modernizarea a circa 1.800 km de rețea și instalarea a 175 de echipamente telecomandate (separatoare și reclosere).

Urmărim cu prioritate și contorizarea inteligentă, pentru anii următori (2023-2028) avem în plan să montăm încă 425.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 47% dintre clienți vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul anului 2028.

 

Cum vedeți rezolvată problema tarifelor de distribuție?

Rețelele de distribuție din România, atât cele de gaze naturale, cât și de electricitate, au nevoie de investiții de zeci de miliarde de euro pe termen mediu și lung pentru ca performanțele lor să ajungă la nivelul celor din vest.

Pentru consumatori, aceste investiții înseamnă servicii mai bune, mai puține întreruperi și rețele pregătite pentru un viitor digital și verde.

Trebuie să conectăm noile surse de energie la rețele, având în vedere creșterea spectaculoasă a numărului de prosumatori, și acest lucru aduce nevoia de întărire a infrastructurii. Atât prosumatorii, cât și producătorii mari din surse regenerabile au nevoie de o rețea capabilă să le preia energia produsă și să asigure parametrii de calitate ceruți de industrie și clienții casnici. Fără investiții în rețeaua electrică, consumatorii nu vor avea energie ieftină și de calitate!

De asemenea, trebuie nu doar să înlocuim rețelele vechi, din anii 70, dar trebuie înlocuită și infrastructura din anii 90 care a fost construită, din păcate, nu întotdeauna la cea mai bună calitate. În același timp, trebuie să investim în dezvoltarea rețelei de gaze, în proiecte bazate pe hidrogen verde, în soluții de securitate cibernetică, dar și în tehnologie, în soluții IT și așa mai departe. Deci, există o mare nevoie de investiții.

Activitatea Delgaz Grid, la fel ca la toți distribuitorii de gaze naturale și electricitate, este una reglementată, iar costurile sunt acoperite din tarifele aprobate de ANRE. Toate investițiile se fac din tariful de distribuție, fie că este recunoscut înainte de investiție sau se recuperează după ce investiția este finalizată.

Totodată, până acum, companiile și-au cumpărat energia pentru consumul propriu tehnologic (CPT), fără de care rețelele nu pot funcționa, la prețul pieței. Astfel, operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale au fost printre cei mai afectați de criza energetică!

Fără o creștere a tarifelor distribuitorii vor avea probleme financiare mult mai mari decât au în prezent și nu vom putea face investițiile atât de necesare. Fără rețele de distribuție moderne nu poate exista tranziție energetică, dar pentru a avea consumatori mulțumiți este nevoie de investiții majore pe toate planurile. Prosumatorii dar și marile centralele solare, eoliene care se prefigurează nu vor putea fi racordate la rețele, mașinile electrice nu se vor putea încărca în mai multe stații, iar calitatea serviciilor pentru toți consumatorii va avea de suferit.

De asemenea, companiile au investit și trebuie să investească tot mai mult în reziliența cibernetică, având în vedere amploarea pe care o ia acest fenomen, costuri care trebuie și ele recunoscute și acoperite.

Practic, am susținut din resurse proprii această perioadă, când prețurile la energie s-au dublat, chiar triplat, costuri pe care nu le-am transferat consumatorilor. Nu cerem nicio favoare! Nu dorim decât să revenim la normal.

Dacă vor fi ajustate tarifele de distribuție, așa cum a fost promis și scris în legislație, cred că putem crește și mai mult investițiile.

În acest fel ne vom putea stabiliza situația financiară astfel încât să depășim problema deficitului de numerar, să ne plătim creditele și să continuăm să facem aceste investiții atât de importante pentru România.

 

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din martie 2023 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

1 thoughts on “Evoluție fulminantă a solicitărilor de racordare la rețea a prosumatorilor”

  1. Pingback: Evoluție fulminantă a solicitărilor de racordare la rețea a prosumatorilor - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *