Încălzirea centralizată este singura soluție pentru Bucureşti, cu condiția să funcționeze eficient şi la costuri decente, iar noua strategie de alimentare cu energie termică pentru următorii 10 ani este mult mai realistă şi mai aplicată pe nevoile actuale ale bucureştenilor, față de documentul elaborat în anul 2017, susține directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica Bucureşti-Ilfov (ADITBI), Andrei Creci.
„Noua Strategie de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Bucureşti este întocmită în perfectă concordanță cu standardele de calitate cerute prin Ordinul ANRE nr.146/2021, document ce armonizează legislația românească cu cea europeană în materie de Strategii naționale/ locale pentru serviciul de alimentare cu energie termică a populației. Consider această Strategie mult mai realistă şi mai aplicată pe nevoile actuale ale bucureştenilor. Sistemul centralizat de termoficare în Bucureşti este, într-adevăr, într-o situație foarte dificilă. Lipsa investițiilor la timpul lor (anii 1990-2000) a adus sistemul aproape de colaps. Este evident, însă, că încălzirea centralizată este singura soluție pentru oraşul nostru, aşa cum este pentru orice aglomerare urbană din Europa şi din lume. Singura condiție: să funcționeze eficient şi la costuri decente”, a declarat Andrei Creci, potrivit Agerpres.
În opinia acestuia, funcționarea eficientă a sistemului înseamnă să ai destulă capacitate de producție pentru a acoperi toate nevoile consumatorilor, să nu ai pierderi pe rețea, iar agentul termic să ajungă în casele oamenilor la temperatura potrivită.
Strategia pune accentul pe patru direcții majore, respectiv pe continuarea investițiilor în reparația şi modernizarea rețelei de transport şi distribuție, crearea de noi surse de producere de energie termică, mai ales în Nordul şi Estul Bucureştiului, implementarea de soluții energetice alternative, moderne şi prietenoase cu mediul înconjurător (apă geotermală, bio-masă, pompe de căldură, panouri fotovoltaice etc) şi atragerea de investiții private în producerea de energie termică.
„Actuala Strategie mai are o calitate, din punctul meu de vedere: este deschisă, lasă loc la o groază de soluții de îmbunătățire a serviciului de producere, transport, furnizare şi distribuție a agentului termic. Va fi foarte uşor să fie respectată de către toate administrațiile viitoare, dar trebuie să se înțeleagă că singura soluție ca să salvăm sistemul de termoficare este să se aloce bani în reparații, modernizări, crearea de noi capacități de producție şi găsirea de soluții inovatoare pentru Bucureşti, dar care în alte capitale ale Europei funcționează de ani de zile, de exemplu în Copenhaga, care este campioana încălzirii centralizate, cu cel mai eficient şi mai modern sistem”, a subliniat Andrei Creci.
Pingback: Creci, ADTIBI: Noua strategie termică pentru București, mult mai realistă - Piramid Energy