Acasă » Electricitate » Nuclear » Francezii susțin atât energia nucleară, cât și pe cea regenerabilă

Francezii susțin atât energia nucleară, cât și pe cea regenerabilă

Majoritatea francezilor doresc ca țara lor să accelereze dezvoltarea surselor regenerabile și a energiilor nucleare pentru a scăpa de combustibilii fosili până în 2050, potrivit unui sondaj realizat de Harris Interactive.

Potrivit sondajului, proporția cetățenilor francezi interesați de problemele energetice a crescut de la 65% în mai 2021 la 77% în aprilie 2023, războiul din Ucraina jucând un rol semnificativ, potrivit Euractiv.

„Două treimi din populație [în 2021] au fost interesate de energie, ceea ce a constituit o surpriză”, a declarat directorul adjunct al Harris Interactive, Jean-Daniel Lévy, într-o conferință de presă.

În aceeași perioadă, numărul francezilor care au o „imagine bună” a energiei nucleare a crescut (57%) – o creștere de șase puncte procentuale față de 2021 – deși există „îndoieli persistente cu privire la problemele independenței și tranziției energetice”, afirmă sondajul.

„Dimensiunea ecologică și aspectul incontestabil al prețului, așa cum sunt înțelese de francezi, joacă un rol în percepția energiei nucleare”, a spus Lévy.

Cu toate acestea, mai mulți repondenți încă preferă gazele naturale (58%), energia eoliană, geotermală, hidraulică și solară fiind cele mai populare (84%).

Potrivit sondajului, francezii doresc, de asemenea, ca guvernul să accelereze dezvoltarea energiilor regenerabile, deoarece 65% consideră că aceasta a fost până acum insuficientă.

Intervievat la Franceinfo miercuri dimineață, ministrul Tranziției Energetice, Agnès Pannier-Runacher, a reamintit că Franța încearcă să accelereze dezvoltarea energiilor regenerabile, invocând adoptarea recentă a Legii de accelerare a energiei regenerabile și examinarea în curs a unei legi a energiei nucleare, foarte aproape de adoptare.

În paralel, Comisia Europeană a prezentat pe 14 martie o reformă a pieței europene de energie electrică, care ar trebui să ofere mai multă vizibilitate actorilor din surse regenerabile și nucleare, deoarece toți sunt supuși unor reguli care vor facilita investițiile pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *