Acasă » Electricitate » Dezinteresul politicienilor ar putea împiedica România să atragă toți banii din PNRR

Dezinteresul politicienilor ar putea împiedica România să atragă toți banii din PNRR

1 mai 2023
Electricitate
energynomics

România are capacitatea de a deveni unul dintre liderii tranziției către utilizarea pe scară largă a energiei verzi și a hidrogenului, dar interesul scăzut al majorității clase politice pentru tehnologiile inovative în sectorul energiei ar putea duce la ratarea unor obiective.

”Comisia Europeană a aprobat prin PNRR suma de 149 de milioane de euro pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile în România. Din punct de vedere personal, sunt sceptic că România va absorbi întreaga sumă disponibilă prin PNRR pentru că nu văd un interes crescut al majorității clase politice în facilitarea proiectelor care să folosească aceste tehnologii și acești bani. Termenul limită este 31 decembrie 2023. Foarte mult timp nu a mai rămas”, a declarat Adrian Paraschiv, country manager al Photomate, cu prilejul conferinței „Proiectul Hidrogen – ce avem în România”, organizate de Energynomics.

Schema vizează sprijinirea construcției de noi instalații pentru producerea hidrogenului regenerabil, pentru a atinge până la 31 decembrie 2025 capacități de producție de hidrogen din surse regenerabile de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză care produc cel puțin 10.000 de tone de hidrogen pe an. Valoarea maximă a ajutorului care poate fi acordat per proiect nu va depăși 50 de milioane de euro. Potrivit lui Paraschiv, deși se vorbește despre hidrogen ca potențial înlocuitor al gazului natural de cel puțin zece ani, ”să nu ne închipuim că se va și întâmpla de mâine”.

”Cred că doar vom mai vorbi despre hidrogen alți zece ani”, a adăugat el.

În prezent, hidrogenul nu se transportă, ci este folosit la locul unde este produs, iar numărul de mașini cu hidrogen este încă extrem de mic. Totuși, hidrogenul are o calitate pe care energia electrică nu o are, anume nu este volatil, astfel că poate fi stocat. Odată cu avansul cercetării în acest sector, transportul hidrogenului către locurile de consum va deveni fiabil odată cu creșterea investițiilor. Paraschiv apreciază că, în acest moment, nu este fezabilă trecerea bruscă la sursele de energie regenerabilă din cauza costurilor ridicate pentru schimbarea tuturor echipamentelor existente. De aceea, este nevoie de o perioadă tranzitorie.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN PARASCHIV

”Soluția optimă va fi un mix din toate soluțiile pe care le vom avea pentru că există costuri economice, financiare, sociale care vor trebui plătite”, a precizat Paraschiv. Compania Photomate a realizat anul trecut la nivel global o cifră de afaceri de peste 490 milioane de dolari.

Conferința „Proiectul Hidrogen – ce avem în România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul Aplind, Delgaz Grid, Horváth, Photomate și Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *