În zona Componentei 6 de energie din PNRR, coordonată de Ministerul Energiei, sunt câteva întârzieri, cea mai importantă fiind stadiul apelului privind producția de energie regenerabilă din surse solare şi eoliene, a afirmat joi Cătălin Costache, director general al Direcției Generale de Management Mecanism de Recuperare şi Reziliență din Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
„În zona Componentei 6 de energie din PNRR sunt câteva mici întârzieri, nu sunt chiar mici, dar cea mai importantă întârziere de interes la momentul acesta este stadiul apelului privind producția de energie regenerabilă din surse solare şi eoliene. Avem o întârziere cauzată de faptul că Ministerul Energiei şi-a direcționat capacitatea, în primul rând, pentru a finaliza apelurile din zona de producție de hidrogen verde şi de cogenerare, înainte să se poată concentra în totalitate pe apelul acesta, apel care a avut un succes destul de mare, în sensul că a fost suprasubscris de trei-patru ori”, a subliniat Cătălin Costache, conform Agerpres.
În ceea ce priveşte stadiul investițiilor, el a subliniat că s-a intrat în etapa de contractare.
„Înțeleg că primele 80 de proiecte sunt deja în faza de precontractare. Deci, din punctul ăsta de vedere, în sfârşit se întâmplă ceva. Într-adevăr, s-a realizat o întârziere şi ce încercăm noi să facem, în primul rând, e să-i sprijinim pe colegii de la Ministerul Energiei să suplimenteze intervalul de timp necesar implementării acestor investiții cu încă 12 luni”, a menționat Costache.
Potrivit acestuia, în capitolul REPowerEU vom avea o serie de investiții importante în zona producției de energie regenerabilă.
”Băieții” de la Ministerul Energiei, mai precis anumiți ”specialiști” ar fi trebuit să știe că hidrogenul verde, este verde atât timp cât pentru producerea lui se consumă energie electrică provenită din surse regenerabile. Deci logic este să produci hidrogen verde, unde poți produce energie electrică verde. În continuare ne dăm cu stângul în dreptul, iar timpul trece și este mai prețios ca oricând. În ipoteza că aceste întârzieri vor putea fi recuperate, eu cred în continuare că la fel de importantă ca producerea de energie electrică verde, este dezvoltarea rețelei de distribuție și a capacităților de stocare. O spun pentru a treia oară pe acest site. După terminarea conflictului armat din Ucraina, va începe războiul energetic, iar noi dormim în bocanci. Ca să vă faceți o idee, despre felul în care stau lucrurile în ””pătrățica” asta. Pentru a-și atinge țintele de mediu fixate pentru 2050, Germania trebuie să monteze printre altele, cinci turbine eoliene pe zi, patruzeci de terenuri de fotbal cu panouri foto-voltaice pe zi și – atenție – cinci kilometri pe zi de rețea de distribuție. Stabiliți prioritățile mult mai judicios! Timpul este acum cel mai mare dușman.