Acasă » Electricitate » Niculescu, ANRE: Parc fotovoltaic cu o putere instalată mai mare decât a unui reactor

Niculescu, ANRE: Parc fotovoltaic cu o putere instalată mai mare decât a unui reactor

19 mai 2023
Electricitate
energynomics

Un parc fotovoltaic cu o putere instalată mai mare decât cea a unui reactor de la Cernavodă se va construi în România, ceea ce reflectă apetitul investitorilor de a redeveni jucători pe această piață, a declarat, joi, George-Sergiu Niculescu, preşedintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Am văzut, de când am ajuns la ANRE, o cerere pentru autorizație de înființare – cred că este cea mai mare de până acum, un parc fotovoltaic de aproximativ 1.050 de MW, este doar un exemplu pe care vi-l dau pentru a sublinia apetitul investitorilor de a redeveni jucători pe această piață. 1.050 de MW, un singur parc fotovoltaic, o investiție foarte mare; înseamnă o putere instalată mai mare decât un reactor de la Cernavodă, care se va construi în România. De ce echipamente şi de ce nivel de echipamente va avea nevoie pentru a fi realizată această investiție? Şi pentru a nu muta dependența de la gazul natural rusesc către echipamente produse în alte părți ale lumii – cred că foarte important pentru România este să avem o fabrică de panouri fotovoltaice care să deservească piața de aici”, a menționat George-Sergiu Niculescu, potrivit Agerpres.

În opinia sa, România poate să reprezinte o piață foarte importantă şi care să deservească şi alte piețe, având în vedere faptul că este plasată într-o zonă strategică.

„Cred că lipseşte din România o fabrică de construire de panouri fotovoltaice. Eu cred că România are avantajul de a fi plasată într-o zonă strategică în aşa fel încât, dacă vom avea astfel de investiții, nu doar vom deservi piața internă şi cererea internă de echipamente pentru astfel de investiții, ci şi piața regională”, a adăugat şeful ANRE.

1 thoughts on “Niculescu, ANRE: Parc fotovoltaic cu o putere instalată mai mare decât a unui reactor”

  1. Marius Iulian Costache

    Eu spun de cel puțin doi ani de zile, pe acest site și pe altele, că o creștere economică autentică se obține doar prin fabricarea în România a cât mai multor componente. De la segmentele turnurilor pentru turbine eoliene și nacelele pentru aceste turbine, la panouri fotovoltaice, toate trebuie ”încurajate” să se fabrice aici. Crearea de locuri de muncă bine plătite, de exemplu prin reducerea impozitului pe venit / profit, pentru cei care lucrează în domeniul energiei regenerabile nu este o noutate. Legislația trebuie simplificată cât mai mult posibil, astfel încât investitorii să nu mai caute alte țări. Mai ales că noi avem și soare și vânt din plin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *