Eficientizarea energetică a clădirilor publice și reducerea poluării din transportul public ar trebui să fie prioritățile oricărei primării, a declarat ing. Camelia Rață, manager energetic pentru localități, în cadrul conferinței “Eficiență energetică pentru tranziția energetică – Brașov”.
”Pentru primării, clădirile trebuie să fie prioritatea zero, pentru că ele sunt consumatorul numărul 1. Al doilea poluator este transportul. Vorbim de reproiectarea sistemelor, nu doar de înlocuirea 1 la 1”, a spus Rață.
Totodată, tranziția energetică în administrația publică locală nu poate fi făcută fără o colaborare strânsă între administrație și Ministerul Energiei. Unul dintre demersurile cruciale pe care primăriile trebuie să le aibă în vedere în alocarea fondurilor pentru eficientizarea energetică a clădirilor este crearea unor baze de date complete. Astfel de baze de date deocamdată lipsesc iar acest lucru îngreunează proiectele de eficiență energetică a clădirilor publice.
”În administrația publică locală este nevoie de atât de mulți bani încât fondurile structurale nu vor acoperi niciodată necesarul. Dar administrația trebuie să facă baze de date ca să aibă o bază pe care să aplice pentru aceste fonduri. Trebuie mers pas cu pas. Există în continuare probleme cu actele de intabulare, sunt situații când nu se cunoșteau toate clădirile, probleme cu actele de proprietate”, a adăugat Rață.
Potrivit lui Rață, ordinea logică a pașilor pe care primăriile trebuie să îi facă în intenția de crește gradul de eficiență energetică ar trebui să fie identificarea domeniilor de interes, formarea bazelor de date, dezvoltarea de instrumente informatice, definirea obiectivelor, prioritizarea acțiunilor, identificarea fondurilor necesare și stabilirea instrumentelor de suport.
DESCARCĂ PREZENTAREA CAMELIEI RAȚĂ
Eficiența energetică stă la baza tuturor deciziilor. Colaborarea cu ministerul Energiei ar trebui să fie în beneficiul ambelor părți pentru o contribuție substanțială la îndeplinirea țintelor României angajate prin PNIESC pentru o tranziție energetică accelerată în administrația publică locală pentru 2030 și un parcurs realist spre neutralitate climatică 2050”, a mai spus Rață.
Conferința de la Brașov a fost prima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.