Acasă » Electricitate » Ministerul Energiei: Calitatea proiectelor înscrise la finanțare pentru eficiență energetică este extrem de slabă

Ministerul Energiei: Calitatea proiectelor înscrise la finanțare pentru eficiență energetică este extrem de slabă

21 mai 2023
Electricitate
energynomics

Absorbția fondurilor europene destinate investițiilor în proiecte de eficiență energetică în sectorul industrial din România este extrem de redusă din cauza calității slabe a proiectelor, a declarat Matei Dimitriu, consilier în Direcția Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei, în cadrul conferinței “Eficiență energetică pentru tranziția energetică – Brașov”.

„Pe eficiență energetică în industrie, în acest moment, este o absorbție foarte mică. Din ce vedem în solicitările primite, calitatea depunerilor conduce la o pondere foarte mică a proiectelor care vor avea succes”, a precizat Matei Dimitriu. in aceste motive, Ministerul Energiei ia în calcul externalizarea unor responsabilități privind atragerea fondurilor europene disponibile.

O soluție de remediere a acestei situații ar putea fi, dincolo de o comunicare mai bună, atragerea de către Ministerul Energiei a unor parteneri asociativi din sectorul industrial, alături de care instituția să creeze politici mai coerente și mai predictibile în sectorul de eficiență energetică. Având în vedere că dispare conceptul de intensitate a ajutorului de 100% din zona de eficiență energetică, coroborat cu aplicarea scenariului contrafactual pentru determinarea sumelor decontate, probabil că noile axe pentru industrie ar trebui lansate cu apeluri cu depunere continuă, pentru că deciziile de investiție sunt procese de durată, inclusiv cu aprobări la nivelul grupului, cu studii de impact laborioase.

Totodată, ca o posibilă soluție, companiile din sectorul industrial ar putea fi stimulate să își facă proiecte de eficientizare a consumurilor de energie, dacă axele de finantare ar fi construite împreună cu agențiile de dezvoltare regională care cunosc potențialii beneficiari locali.

O altă cauză a calității slabe a proiectelor de eficiență energetică este numărul resdus al managerilor energetici.

Ministerul Energiei analizează, de asemenea, și înființarea unui fond de eficiență energetică finanțat atât de la buget, cât și comercializarea certificatelor de CO2. Hotărârea de Guvern va fi aprobată până la sfârșitul acestui an, a mai spus Dimitriu.

Conferința de la Brașov a fost prima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *