Strategia Națională a Hidrogenului şi Planul de Acțiune pentru implementarea acestei strategii 2023-2030 sunt două documente importante care au fost elaborate de Ministerul Energiei, a anunțat ministrul de resort, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.
Anunțul ministrului vine după ce ME a lansat în dezbatere publică prima versiune a Strategiei Naționale a Hidrogenului şi a Planului de Acțiune pentru implementarea sa.
„Strategia şi Planul de Acțiune pot fi consultate şi sugestiile vor putea fi incluse în forma finală”, a precizat Popescu, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, strategia națională a hidrogenului combină acțiunile pe termen scurt cu direcțiile de acțiune pe termen lung în vederea eliminării barierelor legislative şi susținerii investițiilor critice pe lanțul de producere şi consum în vederea atingerii obiectivelor naționale în domeniul decarbonizării, în linie cu importanța tot mai mare pe care o are această resursă la nivelul Uniunii Europene în efortul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Este un pas important pe care îl facem pentru viitorul energiei. Aş dori să reamintesc că propunerea legislativă privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor, pe care am inițiat-o alături de colega mea, doamna deputat Oana Marciana Ozmen, şi alți colegi parlamentari, a fost adoptată săptămâna trecută de colegii senatori”, a adăugat Popescu.
Strategia Națională a Hidrogenului şi Planul de acțiune 2023-2030 au fost elaborate având în vedere importanța majoră în dezvoltarea la nivel național a introducerii hidrogenului ca vector energetic, precum şi relevanța sa strategică în actualul context european al decarbonizării.
Hidrogenul este menționat şi în Planul Național de Redresare şi Reziliență (PNRR), aprobat de Comisia Europeană în a doua parte a anului 2021, se menționează în document.
Elaborarea unei strategii a hidrogenului cu un plan de acțiuni aferent este susținută prin Reforma 4, Componenta 6 – Energie. Aceasta vizează dezvoltarea unui cadru de reglementare dedicat tehnologiilor viitorului, în particular pentru hidrogen şi soluții de stocare, în perspectiva realizării de proiecte compatibile cu principiul „Do no significant harm”.