România nu trebuie să facă greșelile din primul val de regenerabile, din 2009, dar pentru acest lucru este necesar ca nici industria să nu fie ”prea lacomă„ și nici autoritățile să nu ofere scheme de sprijin prea atractive, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.
”Valul de investiții în regenerabile de acum seamănă cu cel din 2009. Vor urma câțiva ani de investiții până când instrumentele financiare puse acum la dispoziție vor fi epuizate. Trebuie să ne asigurăm că facem lucrurile bine. Schemele trebuie să fie atractive, dar nici atât de generoase încât să nu mai aibă la un moment dat sprijin politic și să trebuiască să facem corecții care afectează investitorii. Trebuie să învățăm cu toții. Nici industria să nu fie prea lacomă și să ceară prea mult și statul, când promite, să fie serios și să se țină de promisiune. Aceasta este lecția din primul val de regenerabile”, a spus Chirițoiu.
La nivel european, ultimii ani au demonstrat că dependența de furnizori de energie potențial ostili este periculoasă, iar UE ar trebui să găsească un echilibru în relațiile cu partenerii externi. O soluție pentru această dependență este tranziția energetică.
La nivel național, România va trebui să găsească soluții de aprovizionare cu energie a consumatorilor industriali pentru a limita volatilitatea excesivă din piață. O altă lecție care ar putea fi învățată din primul val de regenerabile este că România trebuie să producă la nivel local o parte dintre componentele viitoarelor instalații de energie regenerabilă, mai ales că există sume considerabile la dispoziție.
”În primul val nu s-a produs nimic în România în afară de fundații și de turnuri. Dacă din banii care se vor da va rămâne ceva și în industria noastră, va fi un plus față de ce am reușit în primul val. De data asta putem să facem lucrurile mai bine”, a adăugat Chirițoiu.
Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.