Acasă » Regenerabile » Companiile se gândesc deja la retehnologizarea instalațiilor regenerabile

Companiile se gândesc deja la retehnologizarea instalațiilor regenerabile

18 iunie 2023
Eolian
energynomics

Foarte multe companii au început să ia în calcul retehnologizarea unora dintre parcurile eoliene instalate în urmă cu 10-14 ani, întrucât acestea încep să se apropie de sfârșitul duratei lor de viață, a declarat Liviu Gavrilă, vicepreședintele RWEA.

”Vorbim de retehnologizare în multe dintre proiectele care au fost făcute acum 10-14 ani. Noua paradigmă pare să fie formată din nuclear, gaz natural pentru încă 8-10 ani, în funcție de Taxonomia UE, precum și o agregare a regenerabilelor, ca să nu mai fie monosursă, alături de tehnologii noi. În 2030 poate nu vom avea tot, dar ceva va fi”, a spus Gavrilă, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

El și-a exprimat speranța ca în acest nou val de investiții în regenerabile ”să facem ce trebuie”, iar pentru aceasta este nevoie de proiecte hibride care să alăture energiei eoliene și surse solare, și soluții de stocare a energiei alimentate inclusiv cu hidrogen. Actorii din piață se află însă într-un cadru extrem de impredictibil în care deciziile de re-reglementare și de investiții se iau ”extrem de greu” din cauză că ”nimeni nu pare să știe exact nici unde suntem, nici unde mergem”.

În plus, schimbările dese ale prețurilor și reglementările secundare au efect schimbarea unor paradigme de la o lună la alta, ceea ce face ca investitorii să nu mai poată controla elementele de risc.

Începerea conflictului din Ucraina, în urmă cu un an și jumătate, nu a făcut decât să ”accelereze unele tendințe”. Pătrunderea rapidă în piață a tehnologiilor cu emisii reduse începuse deja dinainte de această criză de la graniță prin intermediul diverselor directive UE care obligau la creșterea ponderii energiei verde la nivelul fiecărui stat membru.

Potrivit lui Gavrilă, companiile care optează acum pentru reducerea emisiilor de carbon vor avea de câștigat pe termen mediu și lung, dar creșterea cu încă 2,5 GW a capacităților de producere a energiei din surse regenerabile până în 2030 va depinde de accesul la rețea și de investițiile în întărirea acesteia.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *