Acasă » Regenerabile » Agricultura și industria sunt cele mai interesate de investițiile în energie verde

Agricultura și industria sunt cele mai interesate de investițiile în energie verde

19 iunie 2023
Regenerabile
energynomics

Agricultura și producția industrială sunt sectoarele economice cele mai interesate să investească în capacități proprii de generare a energiei din surse regenerabile pentru a-și optimiza costurile și a-și proteja marjele de profit, a declarat Alexandra Floricică, Head of Green Energy la ProCredit Bank România, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.

”În decurs de un an, între 2021 și 2022, am dublat ponderea investițiilor în producția de energie regenerabilă, iar 22% din portofoliul nostru este în acest moment în investiții de eficiență energetică, energie regenerabilă și în investiții prietenoase cu mediul. Vrem să ne asumăm un rol important în finanțarea tranziției energetice pentru gospodăriile și persoanele juridice din România”, a spus Floricică.

ProCredit Bank România finanțează cu precădere instalațiile de energie regenerabilă de până la 10 MW deoarece apreciază că această capacitate oferă companiilor oportunitatea să își dezvolte businessul pe care deja îl au, dar se adresează și investitorilor străini care văd un potențial în zona de energie regenerabilă din România.

Potrivit Alexandrei Floricică, companiile și cetățenii sunt într-o stare de confuzie în ceea ce privește prețul energiei, mai ales că toate scumpirile din ultimul au lăsat o amprentă asupra deciziilor companiilor și gospodăriilor. În acest context, a devenit tot mai greu pentru companii să își păstreze sau să își îmbunătățească competitivitatea, iar acesta este un motiv pentru care consideră încă oportune investițiile în energii regenerabile. Totodată, prosumatorul persoană fizică este foarte important pentru sistemul energetic românesc deoarece reduce presiunea existentă asupra sistemului energetic.

Anul trecut a fost primul an din istorie în care energia regenerabilă a depășit ca volum de producție energie obișnuită din gaze naturale și cărbune. Tot în 2022,au fost instalate cu 40% mai multe centrale fotovoltaice decât în 2021, iar aceste investiții au redus costurile cu energie cu 10 miliarde de euro.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *