Acasă » Interes general » Julien Munch, CCIFER: Investițiile franceze au ajuns la 9,7 mld. euro în 2022

Julien Munch, CCIFER: Investițiile franceze au ajuns la 9,7 mld. euro în 2022

Franța este de 30 de ani un investitor strategic în România, iar valoarea investițiilor sale aici s-au ridicat la 9,7 miliarde de euro în 2022, adică aproape 10% din nivelul total al investițiilor străine directe, a declarat luni Julien Munch, preşedintele Camerei de Comerț şi Industrie a Franței în România (CCIFER).

„Franța este de 30 de ani un investitor strategic în România. În 2022, valoarea investițiilor franceze în România a fost de 9,7 miliarde de euro, adică aproape 10% din nivelul total de investiții străine directe. Investițiile franceze au contribuit la dezvoltarea unor domenii strategice pentru România, precum: energia, agricultura, industria automobilului, marea distribuție alimentară, aviația, finanțele şi băncile, construcțiile navale, digitalizarea şi tehnologiile înalte, telecomunicațiile, materialele de construcții şi sănătatea. Schimburile comerciale au crescut cu peste 26,4%, până la 277,4 miliarde de euro în 2022. Cred că pot să spun că investitorii francezi contribuie în România la crearea de valoare adăugată, în colaborare cu companiile româneşti. Ei apreciază spiritul antreprenorial şi de inovare al acestei țări. Sunt sensibili la stabilitatea legală şi la predictibilitatea mediului economic, grație normelor europene şi regulilor pieței libere, precum şi grație stabilității politice”, a menționat Julien Munch, potrivit Agerpres.

Preşedintele CCIFER a subliniat că investițiile franceze în România au creat locuri de muncă stabile, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții şi la împlinirea unei cariere profesionale pentru mulți cetățeni români.

El a precizat că mai mult de 125.000 de persoane sunt angajate în companii cu capital francez şi toate participă astăzi la transformarea structurală a țării. La aceasta se adaugă locurile de muncă asociate în cadrul întreprinderilor şi producătorilor români, furnizori şi parteneri ai acestor firme franceze.

Potrivit acestuia, companiile din comunitatea franco-română caută o viziune de viitor, cu pragmatism şi conştiință europeană, în contextul crizelor suprapuse cu care se confruntă Europa şi cetățenii săi în ultimii ani: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza climatică, tensiunile economice şi inflaționiste.

„Ceea ce căutăm este o viziune despre viitor. Avem cu toții în minte crizele suprapuse care ne-au marcat profund viața în ultimii ani: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza climatică sau chiar tensiunile economice şi inflaționiste. Calitatea vieții cetățenilor, competitivitatea companiilor, stabilitatea şi securitatea țărilor europene, precum şi valorile democratice au fost puse la încercare de aceste crize şi o vor fi în continuare. Statele membre ale Uniunii Europene, printre care România şi Franța, au construit împreună cu instituțiile europene strategii pentru a gestiona aceste crize. Sunt transformări profunde prin care Uniunea Europeană a început să treacă”, a adăugat preşedintele Julien Munch.

Preşedintele CCIFER a punctat de asemenea importanța colaborării şi a parteneriatului, pentru a putea asigura dezvoltarea economică şi socială a unei țări, pe termen lung.

„A fi împreună înseamnă capacitatea de a aduce la un loc, într-o dinamică comună, actorii publici şi privați care determină dezvoltarea economică şi socială de durată a unei țări. Învingerea crizelor, transformarea dificultăților în oportunități şi participarea la crearea de valoare în economiile noastre – asta este ceea ce reprezintă forța comunității franco-române de afaceri: faptul că muncim şi construim împreună”, a mai spus Julien Munch.

În opinia sa, „într-o lume atât de interconectată cum este cea din ziua de azi”, creşterea economică a unei țări nu se poate face decât în parteneriat.

„Împreună – asta înseamnă că nu este vorba de o întreprindere franceză sau o întreprindere românească, nu sunt decât companii profund implicate în economia şi dezvoltarea țării. Faptul că printre membrii CCIFER, avem şansa să numărăm zeci de firme româneşti este o dovadă în plus, dacă mai era nevoie, a calității schimburilor din cadrul acestei comunități de afaceri franco-române”, a punctat Julien Munch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *