###author###
Investiţiile în fondul româno-kazah special creat în urma memorandumului cu statul român vor începe în 2016, iar negocierile KazMunayGas cu statul român privind Rompetrol Rafinare se vor încheia în iulie a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior KMG International. Procedura de plată va dura între 6 și 7 luni, deci nu se așteaptă ca plata celor 200 de milioane de dolari să fie realizată în acest an.
„KMG International își exprimă convingerea că punerea în aplicare a prevederilor memorandului încheiat cu Guvernul României în 2013 privind o răscumparare parțială a acțiunilor deținute, dar si pentru crearea unui fond de investitii in sectorul energetic cu o valoare totală de până la un miliard de dolari, va genera beneficii reale, atât pentru companie cât și pentru economia României. Astfel, realizarea acestor investiții ar putea contribui la crearea a peste 2.000 de noi locuri de muncă, având în același timp și un impact major în dezvoltarea pe orizontală a economiei naționale”, spun oficialii KMG.
Pentru acest an, grupul a realizat proiecţiile financiare pe o cotaţie a petrolului de 50 de dolari pe baril. “O cotaţie de 80 de dolari pe baril s-ar putea înregistra în următorii 3-4 ani”, a mai declarat Azamat Zhangulov.
KMG International a investit 55 de milioane de dolari în România în 2014, în principal în modernizarea a 90 de stații Rompetrol din România, precum și unele proiecte în cadrul segmentului de rafinare, iar pentru acest an, Grupul și-a propus un plan de investiții de peste 200 de milioane de dolari, arată un comunicat remis energynomics.ro.
O parte din suma alocată acestui an este dedicată reviziei generale programate a rafinăriei Petromidia, cât și pentru dezvoltarea segmentului de retail. Rafinăria Petromidia a funcționat anul trecut la capacitate maximă și nu a consemnat nicio oprire programată sau accidentală (365 de zile), volumul de materie primă procesată fiind de 13.800 de tone/zi.
Jumătate din prețul la pompă reprezintă accize și taxe
În jur de 52% din prețul la pompă al carburanților reprezintă taxe și accize, iar câtă scădere s-a înregistrat la pompă a venit din partea companiilor, nivelul de taxare rămânând la niveluri înalte, a declarat vicepreședintele operațional al KMG International, Cătălin Dumitru.
„Atât la benzină, cât și la motorină, peste 52 la sută din prețul la pompă este reprezentat de taxe și accize. Sigur că procentele diferă la benzină și motorină, dar sunt peste 50 la sută. În perioada în care țițeiul a scăzut brusc, nu putem să ignorăm faptul că a avut loc și o scădere a prețului la pompă, e drept, într-un procent mult mai mic. Dar dacă facem un calcul vom vedea că a scăzut, practic, prețul la pompă din partea producătorului și a distribuitorului, în condițiile în care tot ce a însemnat acciză, taxă a rămas constant, lucru care se constată și la ora actuală”, a afirmat Cătălin Dumitru.
„Ceea ce se întâmplă cu prețul la pompă în România, la ora actuală, este exact ceea ce se întâmplă cu prețul la pompă în orice țară din Europa, într-o piață liberă în care prețurile se aliniază automat în funcție de un mecanism extrem de simplu, anume cererea și oferta. În România se produc benzină și motorină, în România se importă benzină și motorină, consumul este undeva la 6 milioane de tone pe an. Prețurile se aliniază și competitorii se urmăresc în această competiție unul pe altul, există un lider întotdeauna, în orice piață, avem și noi liderul de piață din punctul de vedere al stabilirii prețului, există niște trenduri pe care le urmăresc toți competitorii”, a mai spus vicepreședintele operațional al KMG International.
Investiții de 1,4 miliarde de dolari în șapte ani
Grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup), deținut integral de compania naţională de petrol și gaze din Kazakhstan–KazMunayGas, a înregistrat în 2014 rezultate operaționale și financiare record, performanțe unice în cei 15 ani de la înființarea sa.
“Strategia pe termen lung a KMG International prevede o creștere organică în țările din regiunea Mării Negre, inclusiv extinderea segmentului de retail din România, creșterea eficienței operaționale a rafinăriei, după atingerea performanțelor record atinse în 2014, ca urmare a investițiilor realizate de KazMunayGas – peste 1,4 miliarde de dolari în ultimii 7 ani. În același timp, ne propunem o dezvoltare pe piețele prioritare, precum și continuarea furnizării de servicii industriale (EPC) în Kazahstan, Africa de Nord și Orientul Mijlociu „, a declarat Azamat Zhangulov, Vicepreședinte Senior al KMG International.
Profitul operațional s-a dublat, profitul net este încă negativ
Pe fondul evoluțiilor internaționale ale țițeiului și ale produselor petroliere, KMG International a atins în 2014 o cifră netă de afaceri de 11,4 miliarde de dolari, în creștere cu 2% față de rezultatul obținut în 2013. Creșterea producției și a vânzărilor de produse petroliere, coroborate cu optimizarea fluxurilor operaționale și financiare, dar și continuarea programului „Change for Good” au contribuit în 2014 la dublarea profitului operațional (EBITDA) până la un nivel de 140 milioane de dolari și la o îmbunătățire cu 61 de milioane de dolari a rezultatului net (-58 de milioane de dolari).
Inițiat în 2013, programul Change for Good și-a propus o eficientizare și o îmbunătățire până în 2018 a întregului flux de operațiuni specifice activităților de rafinare – petrochimie, trading – aprovizionare cu materie primă, retail – marketing, upstream – servicii industriale. De asemenea, acesta urmareste și o reducere a cheltuielilor operaționale și o creștere a profitabilității, efectul economic vizat fiind de aproximativ 130 de milioane de până în 2018 (30 de milioane de dolari în 2015).
În 2014, contribuțiile totale ale companiilor membre KMG International la bugetul de stat, dar și la bugetele locale, s-a ridicat la aproximativ 1,93 miliarde de dolari, din care circa 1,8 miliarde de dolari a reprezentat aportul Rompetrol Rafinare. În 2013, contribuția a fost la 1,4 miliarde de dolari. Exporturile Rompetrol Rafinare s-au ridicat la peste 2 miliarde de dolari în 2014, de la 1,7 miliarde de dolari în 2013, fiind pe primul loc în topul celor mai mari exportatori interni de produse petroliere și pe locul doi la nivel național.
Peste 5,5 milioane de tone de materii prime procesate în România
Cantitatea de materie primă procesată de cele 2 rafinării ale Grupului – Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și de divizia de petrochimie (singura entitate de profil din România în funcțiune), s-a ridicat în 2014 la peste 5,54 milioane de tone, în creștere cu 21% față de nivelul atins în 2013. Rafinăria Petromidia a atins anul trecut un record istoric al materiilor prime procesate – peste 5 milioane de tone, cantitatea totală prelucrată de aceasta din 1979 – anul intrării în exploatare și până în prezent fiind de peste 100 de milioane de tone de materie primă.
Pe fondul unei creșteri cu 22% a producției de carburanți la rafinăria Petromidia, vânzările de produse petroliere prin stațiile Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova și Georgia s-au majorat cu 15% față de indicatorul din 2013, ajungând la un nivel de 2,23 milioane de tone.
În același timp, activitățile de trading ale Grupului (vânzările de produse finite, achiziția de materii prime pentru unitățile de producție) în regiunea Mării Negre s-au înscris în 2014 pe un trend ascendent, cu 22% peste nivelul din 2013 (11,5 milioane de tone). Aceste volume s-au reflectat și la nivelul diviziei de supply-chain, care a gestionat pe plan intern circa 550 de nave și 670 de trenuri care au plecat din rafinărie către cele 7 depozite din România și alte sute de cisterne pentru benzinăriile Rompetrol și ale partenerilor interni.
Printre performanțele atinse de companiile membre ale KMG International în 2014 se numără și scăderea costului de procesare la 21,2 dolari/tonă – cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, creșterea randamentelor pentru motorină – 48,8%, a randamentelor pentru produse albe – 85,7%, atingerea capacității maxime de producție de polipropilenă – 90.000 de tone în 2014, producție record de bitum (61.400 de tone) și n-hexan (64.000 de tone), reducerea cu 5% a costurilor de logistică și cu 10% a pierderilor de produse petroliere. La acestea se adaugă finalizarea programului de modernizare și rebrading a 90 de stații Rompetrol din România și implementarea noului concept de benzinărie în Moldova și Georgia.