Acasă » Electricitate » Eurostat: Sărăcia energetică afectează 9% din populație, în creștere cu 35%

Eurostat: Sărăcia energetică afectează 9% din populație, în creștere cu 35%

25 iulie 2023
Electricitate
energynomics

Criza energetică declanșată de războiul din Ucraina continuă să afecteze UE, circa 9,3% din populație fiind incapabilă să-și asigure o încălzire corespunzătoare în 2022, față de doar 6,9% în anul precedent – o creștere de circa 35%, potrivit Eurostat, citat de Euractiv.

Măsurile puse în aplicare în timpul crizei nu au reușit să rezolve problema, care a fost accentuată de războiul din Ucraina, a declarat Comitetul Economic și Social European (EESC), un organism al UE care reunește organizațiile societății civile, grupurile patronale și sindicatele.

„Avem nevoie de un nou acord, susținut de o voință politică puternică, în care toate nivelurile de guvernare trag în aceeași direcție”, a declarat Baiba Miltoviča, președintele secției pentru transport, energie, infrastructură și societate informațională a EESC.

Planul REPowerEU al Comisiei Europene, prezentat în mai anul trecut, a fost menit să protejeze gospodăriile de penuria de energie și a avut succes în reducerea dependenței Europei de gazul rusesc.

Dar provocările rămân în procesul de scădere a prețurilor, a declarat Adela Tesarova, un înalt funcționar al departamentului de energie al Comisiei Europene, care a vorbit în cadrul evenimentului EESC.

Sunt necesare mai multe măsuri pentru eficiența energetică și abilitarea consumatorilor, a adăugat Tesarova, care conduce o unitate specială ce se ocupă de problemele consumatorilor de energie și tranziția justă.

O termoizolație mai bună este esențială pentru a menține casele calde în timpul iernii și pentru a proteja consumatorii de creșterea facturilor la energie, dar rata de renovare în Europa este în prezent prea scăzută pentru a fi luată în calcul.

Organizația europeană a consumatorilor BEUC spune că creșterea ratei de renovare trebuie menținută ca obiectiv-cheie în revizuirea în curs a Directivei privind performanța energetică a clădirilor, cu ținte mari pentru standardele minime de performanță energetică.

De asemenea, este necesară o comunicare mai bună pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile renovării, a declarat Massimiliano Mascherini de la Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Eurofound), o agenție a UE.

Locuințele durabile sunt esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor UE în materie de climă, dar măsurile luate la nivelul UE și la nivel național ar trebui să evite amplificarea inegalităților, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *