OMV Petrom și-a majorat bugetul investițiilor cu 70% în primul semestru al acestui an (S1), în pofida scăderii profitului cu aproape 50%, au declarat oficialii companiei, în cadrul conferinței de prezentare a rezultatelor financiare de vineri.
”Activitatea industrială din Uniunea Europeană a încetinit, iar consumul de gaze naturale și energie este în scădere, în pofida scăderii prețurilor. Având în vedere problemele persistente de aprovizionare, credem că ieșirea din această situație dificilă se bazează pe investiții, pentru a genera valoare economică durabilă, pe termen lung, creșterea capacităților și pentru a atenua presiunile pieței”, a declarat Christina Verchere, CEO, OMV Petrom.
”În pofida veniturilor mai mici și a scăderii cu peste 50% a profitului față de anul precedent, contribuțiile la bugetul de stat, inclusiv dividendele, au ajuns la 8,8 miliarde lei, în prima jumătate a acestui an, aproape de nivelul istoric înregistrat anul trecut, în aceeași perioadă. Iar investițiile au crescut cu peste 70%”, a adăugat Verchere.
„În primele șase luni ale anului, prețurile la energie pe piețele globale au scăzut semnificativ față de recordurile înregistrate în 2022 și se apropie de nivelurile înregistrate înainte de criza energetică.
În acest context, profitul nostru net a scăzut la 0,9 miliarde lei. Investițiile noastre au crescut cu 70%, la 2,4 miliarde lei și contribuția noastră la bugetul de stat a fost de 8,8 miliarde lei, un nivel similar cu cel din prima jumătate a anului trecut. În același timp, am făcut pași importanți pentru a aduce la viață Strategia noastră 2030. Neptun Deep a intrat într-o nouă fază, în urma deciziei finale de investiție din iunie 2023, iar portofoliul nostru de proiecte de energie verde a crescut la mai mult de 1 GW de fotovoltaice. Am anunțat intenția de a distribui dividende speciale pentru anul 2022, supusă aprobării Consiliului de Supraveghere și Adunării Generale a Acționarilor; astfel, dividendele plătite în 2023 vor atinge un nou nivel record. Continuăm să ne concentrăm pe furnizarea de energie mai curată și mai sustenabilă pentru clienții noștri, contribuind în același timp la creșterea economică a țării”, a mai spus ea.
”Criza nu s-a terminat. Operăm într-un mediu cu dificultăți în aprovizionare, compensat de o cerere mai mică pentru majoritatea produselor energetice. Acest context evidențiază încă o dată necesitatea unor investiții constante și semnificative în sectorul energetic, pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie. Acesta este motivul pentru care stabilitatea și predictibilitatea sunt cele mai importante premise ale activității noastre. În pofida scăderii profitului cu aproximativ 50% față de aceeași perioadă a anului precedent, investim semnificativ mai mult… În timp ce profitul net a scăzut de la 4,6 miliarde lei la 0,9 miliarde de lei, am crescut investițiile cu aproximativ 1 miliard de lei, ajungând la 2,4 miliarde lei pentru primele șase luni ale anului 2023”, a declarat Alina Popa, CFO-ul companiei.
”Noua contribuție de solidaritate, aplicată la volumele de țiței procesat, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde lei pentru anul 2022, a fost plătită în iunie 2023. Prin urmare, taxele specifice sectorului au crescut cu peste 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, la aproximativ 3,7 miliarde lei… Având în vedere dividendul special propus de directorat pentru a fi aprobat de către Consiliul de Supraveghere, dividendele totale care urmează să fie plătite anul acesta către bugetul de stat se vor ridica la aproape 1,1 miliarde de lei: aproximativ 500 de milioane lei dividende de bază și aproximativ 600 milioane lei dividende speciale”, a mai spus Alina Popa.