Compania clujeană Servelect ESCO a finalizat lucrările la primul parc fotovoltaic al societății Termoficare Napoca (TNC) – fosta Regie Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca, situat pe str. Plevnei, scrie Transilvania Business. În prezent, 30% din totalul de energie furnizată de TNC este produsă de panouri fotovoltaice. TNC va monta o instalație fotovoltaică mai mică pe terasa centralei din cartierul Grigorescu, care va beneficia și de o pompă de căldură.
Centrala fotovoltaică a TNC e formată dintr-un sistem de 696 de panouri monocristaline interconectate, cu patru invertoare de câte 100 kW. Valoarea investiției este de 523.000 de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. Pentru investiție, TNC a beneficiat de un grant de 314.000 de euro pus la dispoziție de Innovation Norway pentru finanțarea costurilor eligibile, de 60%.
Diferența de 209.000 de euro a fost asigurată de către TNC. Centrala deservește 6.000 de apartamente din Cluj-Napoca și produce 30% din necesarul total de energie al TNC, cu o economie anuală de 75.000 de euro de curent electric și gaz.
Parc fotovoltaic în Cluj Innovation Park
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a precizat că alte nouă obiective din municipiu sunt prevăzute cu astfel de centrale. Într-un an și jumătate, de când funcționează aceste panouri fotovoltaice s-au produs 369 MWh, echivalentul a 97 tone de CO2 și a 2.500 arbori plantați. “Există în derulare și un proiect finanțat prin Mecanismele Financiare SEE și Norvegia, 2014‐2021 pentru montarea panourilor fotovoltaice la Școala I. Agârbiceanu, Parking Moților, Parking Hasdeu și Parking Fabricii”, a mai spus Emil Boc. Puterea totală propusă pentru acestea este de 290 kWp. În curând se va recepționa un parc fotovoltaic amplasat în zona Cluj Innovation Park, având o putere instalată de 990 kWp.
Primăria Cluj-Napoca a decis interzicerea amplasării de centrale de apartament la blocurile noi și militează pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit, a mai spus primarul Emil Boc. “Pe de altă parte, susținem investițiile private în parcuri fotovoltaice pentru care avem o procedură simplificată, mai rapidă.”
Compania de activități de inginerie Servelect este deținută, în proporții egale, de Andrei Ceclan și Claudiu Boca, și implementează soluții de eficiență a energiei cu plata din economiile generate, având 900 de proiecte finalizate în Europa.