Peste 90% dintre proiectele derulate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) au ca obiect reducerea amprentei de carbon, a declarat Laurențiu Neculaescu, președintele instituției, în cadrul unui eveniment organizat de Energynomics și Asociația Centrul Român Energiei în marja celui de-al 8-lea Summit al Inițiativei Trei Mări de la București.
”Ne-am gândit să întoarcem acești bani (cu care este finanțată instituția – n.r.) către comunități prin programe și proiecte de investiții și ne-am axat foarte mult în zona de mediu”, a spus Neculaescu.
Din 2021 până acum, AFM a încheiat contracte de finanțare de aproape 2 miliarde de lei cu autoritățile publice locale pentru reabilitatea clădirilor publice precum grădinițe, școli sau spitale.
În 2023, instituția va aloca aproximativ 1 miliard de lei pentru reabilitatea clădirilor publice cu scopul de a scădea cât mai mult consumul energetic al acestora.
Tot din 2021 până în prezent, AFM a derulat proiecte de finanțare de 2 miliarde de lei pentru extinderea sau construcția de sisteme de iluminat public stradal în toate localitățile din țară.
În anul în curs, programul Casa verde Fotovoltaice destinat persoanelor fizice a avut alocată suma record de 1,75 miliarde de lei pentru proiecte fotovoltaice cu capacități instalate de minimum 3 kW.
Potrivit lui Neculaescu, în prezent în România sunt aproape 90.000 de beneficiari persoane fizice ai acestui program.
Totodată, AFM a alocat 150 milioane de lei către ONG-uri pentru conștientizarea problemelor de mediu.
Laurențiu Neculaescu a fost unul dintre vorbitorii invitați la conversația organizată de Energynomics și Asociația Centrul Român al Energiei, cu susținerea Amber Infrastructure Group și Electrica.