Companiile și instituțiile din România manifestă reticență în utilizarea serviciilor de cloud și preferă, în cele mai multe cazuri, să folosească centre de date de mici dimensiuni sau să împartă același cloud cu alte entități.
”În România încă există o reticență la conceptul de cloud și în consecință zona de creștere vine din centre de date mai mici folosite de firme sau instituții”, a declarat Adrian Ungureanu, Senior Business Consultant la Huawei, cu ocazia conferinței DigitALL 2023, organizate de Energynomics. El a adăugat, totodată, că industria ce centre de date din România este în creștere față de ultimii ani.
Huawei a lansat în 2022 primele servicii de cloud public pe baza propriei infrastructuri într-un centru de date din Irlanda. Tot anul trecut, grupul chinez a creat o divizie de digital power în jurul succesului mondial al invertoarelor aferente instalațiilor fotovoltaice, cărora li s-a adăugat și infrastructura de centre de date.
„Prin toate produsele pe care le oferim încercăm să punem în aplicare tranziția twin green & digital. (…) Este necesar să abordăm cu atenție provocările ridicate de creșterea nevoii de centre de date, să reducem footprint-ul de carbon, să oferim agilitate în business și timpi de implementare mai rapizi”, a adăugat Ungureanu.
Huawei a redus timpul de implementare a centrelor de date de mari dimensiuni de la 18, la 9-12 luni, inclusiv datorită noii direcții de business care vizează economisirea energiei și a spațiului necesar echipamentelor montate în centrele de date, simplificării operațiunilor de și monitorizării bunei funcționări a echipamentelor folosind inteligența artificială.
Potrivit datelor disponibile, până în 2030 consumul anual de date este estimat să crească cu aproximativ 36%, iar puterea de date va avansa cu 31% pe an. ”Abordăm problema modular ca să avem mereu control până la cel mai mic nivel”, a precizat el.
Grupul Huawei se află pe locul al patrulea în lume după sumele alocate cercetării și dezvoltării. Totodată, o mare parte dintre cei 200.000 de angajați ai companiei chineze activează în acest sector.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN UNGUREANU
Compania este prezentă în Europa din anul 2000, când a construit primul centru de cercetare din Suedia. În 2008 a implementat primul proiect de generația a patra de telefonie mobilă, în 2018 a avut primul client de 5G în Finlanda, iar în 2021 a construit primul proiect fotovoltaic de mari dimensiuni instalat pe acoperiș, în Turcia.
În România, activitatea de bază a Huwaei este cea de carrier, iar peste 90% dintre interacțiunile de voce și date din țară au loc prin intermediul echipamentelor companiei chineze.
Conferința DigitALL 2023 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri Eaton Electric, Huawei, NextGen, Schneider Electric, Siemens.