Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Iranul s-ar putea alătura Coridorului Sudic, dacă sancțiunile economice sunt eliminate

Iranul s-ar putea alătura Coridorului Sudic, dacă sancțiunile economice sunt eliminate

20 aprilie 2015
Transport
energynomics

Uniunea Europeană speră să îşi reducă dependenţa de importurile de gaze din Rusia cu ajutorul aşa-numitului Coridor Sudic, o posibilă alăturare a Iranului la proiect după ridicarea sanţiunilor impuse de ţările din Vest fiind aşteptată să contribuie semnificativ la creşterea livrărilor către Europa, scrie Mediafax.

Coridorul Sudic, o iniţiativă a Comisiei Europene pentru importul gazelor naturale în sudul Europei din regiunea caspică, va deveni operaţional cel mai probabil în 2019 şi va avea o capacitate iniţială de 10 miliarde de metri cubi pe an. Livrările de gaze naturale din Iran, ţară care pare a fi aproape de a ajunge la un acord cu Occidentul pentru ridicarea sancţiunilor economice impuse din cauza programului său nuclear, ar creşte capacitatea proiectului la 40 de miliarde de metri cubi pe an, a declarat un oficial UE pentru AFP.

Analiştii sunt de părere că Europa şi Iranul au interese comune în privinţa gazelor naturale, dar intrarea Iranului în Coridorul Sudic depinde de ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului. „Evident, este o alternativă viabilă, dar Europa trebuie să fie atentă şi să nu parieze toţi banii pe Iran”, a spus Judy Dempsey, analist al Carnegie Europe.

Uniunea Europeană încearcă să găsească noi furnizori de gaze naturale, în condiţiile în care tensiunile dintre Rusia şi Ucraina ameninţă să întrerupă livrările către statele membre. Blocul comunitar importă mai mult de jumătate din gazele necesare pentru consum, la costuri anuale de circa 400 de miliarde de euro. În 2014, aproape o treime din gazele naturale importate de UE au provenit din Rusia, iar jumătate din această cantitate a fost livrată prin conductele ce traversează Ucraina.

Principala problemă a UE în legătură cu noul proiect este că va trebui să suporte costurile legate de conectarea la gazoductul din Turcia şi să construiască infrastructura necesară conectării. Autorităţile de la Moscova s-au declarat convinse că proiectul Coridorului Sudic nu este viabil din cauza unei cantităţi de gaze insuficiente, în timp ce oficialii UE cred că Turkish Stream, gazoduct ruso-turc, nu va fi construit. Printre statele care şi-au arătat disponibilitatea de a sprijini proiectul Coridorului Sudic se numără şi România.

Sursa

Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *