Pentru stimularea achiziției de mașini ecologice este nevoie de acordarea din Fondul pentru Mediu a unor bonusuri semnificative pentru cumpărători (minimum 4.000—5.000 de euro) prin Timbrul de mediu, dar și alte facilități, precum parcare gratuită pe domeniul public și scutiri la taxa de drum (rovinietă) sau pe impozitul anual, timp de trei ani, cred reprezentanții Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), relatează Agerpres.
Totodată, companiile ar trebui să-și poată deduce cheltuielile cu instalarea prizelor electrice la propriile sedii și cu încărcarea vehiculelor electrice ale angajaților lor, consideră oficialii APIA.
În primele trei luni ale anului, în România au fost vândute 58 de automobile hibride și unul electric, mai mult cu aproape 16% față de aceeași perioadă a anului anterior, când au fost vândute 51 de automobile ecologice, arată o statistică a Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).
Proporția acestor achiziții în totalul vânzărilor de autovehicule noi realizate în primul trimestru este infimă, 0,3%, poziționând România la coada clasamentului European, condus de Norvegia, Franța, Olanda, UK și Germania.
În programul “Rabla”, valoarea bonusului este de 750 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon mai mică de 100 g/km, în regim de funcționare mixt. La achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid se va acorda un bonus în valoare de 1.500 de lei. Pentru cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in) se va acorda un bonus de 2.500 de lei. Totodată, se menține posibilitatea cumulării a maxim două bonusuri, a notat Agerpres.