Acasă » Electricitate » Prosumatorii români dețin capacități de producție a energiei verzi de 1 GW

Prosumatorii români dețin capacități de producție a energiei verzi de 1 GW

1 octombrie 2023
Distribuţie
energynomics

Prosumatorii din România au ajuns să dețină unități de generare a energiei din surse regenerabile de 1 GW, iar autoritățile și-au propus să finanțeze, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), punerea în funcțiune a unor capacități de stocare a energiei electrice în baterii de 480 MW.

”Noi ca țară nu putem să ne opunem trendului prosumatorilor. La sfârșitul lui iunie aveam peste 1 GW instalat în capacitățile deținute de prosumatori, dar această capacitate va crește în 2024. Importantă este și dezvoltarea capacităților de stocare care nu se referă doar la baterii, ci avem în vedere utilizarea tuturor tehnologiilor disponibile”, a declarat Dan Drăgan, Secretar de Stat la Ministerul Energiei, cu ocazia conferinței DigitALL 2023, organizate de Energynomics.

Potrivit acestuia, măsura va contribui și la echilibrarea rețelei de distribuție și transport al electricității. Dezvoltarea energiilor din surse regenerabile va contribui și la modificarea comportamentului consumatorului, iar în această zonă vor avea un rol important și furnizorii de energie, prin crearea unor noi produse.

Consumatorii de energie din România s-ar putea să prefere însă să își realizeze o profilare a consumurilor energetice printr-o alocare dinamică a prețului în funcție de intervalele de decontare, moment în care va scădea semnificativ nevoia investițiilor în baterii.

”Vom avea, cred, o surpriză prin faptul că nu vom avea nevoie de chiar așa multe capacități de stocare cum se vorbește, deoarece există un potențial imens de profilare a consumului în funcție de producția de energie. Un consumator va fi mai interesat să își profileze consumul decât să plătească în plus pentru capacități de stocare”, a adăugat secretarul de stat.

Drăgan a afirmat că în curând va intra în faza de implementare și planul de montare a unor capacități regenerabile de 950 MW, plan finanțat prin PNRR, dar această țintă ”va fi semnificativ depășită”. Peste 70% dintre beneficiarii acestei scheme sunt prosumatori industriali.

Pentru a veni în întâmpinarea punerii în funcțiune a acestor noi capacități de producție a energiei, Ministerul Energiei a semnat  contracte de peste 470 milioane de euro cu operatorul de sistem Transelectrica pentru întărirea și digitalizarea rețelei de transport al energiei. În plus, instituția are în analiză alte proiecte similare în valoare de 150 milioane de euro.

În paralel, ministerul Energiei a semnat cu firmele de distribuție contracte de peste 100 milioane de euro, dintr-un total de finanțare disponibil de 1,3 miliarde de euro.

”Cred că se va dezvolta și consumul casnic, iar firmele de distribuție vor trebui să facă față acestor transformări. Vom dezvolta instrumente financiare pentru a ajuta această transformare”, a mai spus Drăgan.

Conferința DigitALL 2023 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri Eaton Electric, Huawei, NextGen, Schneider Electric, Siemens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *