Acasă » Petrol și Gaze » Cum a răspuns Romgaz la criza gazelor provocată de războiul din Ucraina

Cum a răspuns Romgaz la criza gazelor provocată de războiul din Ucraina

6 octombrie 2023
Consumatori
energynomics

În ultimele 18 luni, războiul din Ucraina a întărit un sentiment general de urgență cu privire la securitatea în aprovizionare și diversificarea accesului la sursele de gaze pentru Europa și România. Răspunzând unei întrebări adresate de Energynomics, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a prezentat câteva dintre acțiunile întreprinse de companie în vederea îmbunătățirii atât a securității în aprovizionare, cât și a accesului la noi surse de gaze.

„Ceea ce a făcut Romgaz în ultimii doi ani este să asigure protecția consumatorului final și a consumatorului casnic”, a spus Răzvan Popescu. El s-a referit la Ordonanțele de Guvern 27 și 119, care au stabilit ca peste 86% din producția Romgaz să fie alocată furnizorilor care livrează pentru consumatorii casnici și centralele termoenergetice pentru acoperirea nevoilor orașelor pe timpul iernii.

„Depogaz a fost parte integrantă a acestui efort”, a continuat Răzvan Popescu. „Depozitele noastre sunt aproape 100% pline, acum, așa că intrăm în iarnă cu rezerve solide de gaze, ceea ce este foarte important în această perioadă, când importurile au scăzut”.

Oficialul Romgaz a mai vorbit despre lucrările de reparații efectuate în timpul verii la „numeroase sonde, stații de comprimare și stații de uscare”. „Suntem pregătiți pentru ceea ce va aduce sezonul rece”, a spus Popescu. În plus, a subliniat că unele dintre sondele care au fost puse în conservare în ultimii cinci sau șase ani, întrucât au fost considerate neeconomice la momentul respectiv, au fost conectate la sistemul național de transport, „cu un impact imediat”.

Referindu-se la acțiunile cu impact pe termen mediu, Răzvan Popescu a vorbit despre șase noi sonde care urmează să fie forate la perimetrul Caragele. „Acest program va dura ceva timp. Încercăm să intrăm în producție, poate la mijlocul anului 2024 – mijlocul anului 2025. Totul depinde și de modul în care vor decurge programele de foraj, mai ales că vorbim de sonde care urmează să fie forate la adâncimi de peste 5.000 de metri, în condiții foarte dificile. Încercăm să pornim forajele cât mai curând posibil, sperăm, până la sfârșitul acestui an, dar, cu siguranță, nu mai târziu de începutul anului viitor. Abia după aceea vom avea noi informații geologice și o evaluare adecvată a volumelor de gaze naturale de la Caragele.”

Perimetrul Caragele a fost pus în producție din 2009 și este deja productiv, cu 13 sonde operaționale în prezent, dintre care o sondă de mare adâncime.

Cea mai importantă resursă nouă de gaze pentru România este proiectul offshore Neptun Deep din Marea Neagră. Romgaz și OMV Petrom se așteaptă ca primele volume de gaz să fie livrate începând din 2027, după ce principalul contract de dezvoltare a infrastructurii a fost semnat în luna august. Italienii de la Saipem vor executa servicii de inginerie, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune pentru proiectul Neptun Deep, iar primele operațiuni pe mare sunt așteptate să înceapă la jumătatea anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *